The Hellacopters

+ The Datsuns

Datum har passerat

Utan Hellacopters hade den svenska rockmusiken varit fan så mycket tråkigare. Den 23 november är det legendariska rockbandet äntligen tillbaka på den legendariska rockscenen KB! Med sig har de The Datsuns, som tar sig hela vägen från hemlandet New Zealand för att leverera sin ösiga blandning av garagerock och sleaze.

Det slog gnistor om dessa oborstade vildar när de för första gången sammanstrålade i Stockholm 1994. De tände en glöd i hela rockvärlden. Plötsligt var rock’n’roll underhållande igen. Ingen kunde blunda för den nerv och kaxighet som fanns i låtar som ”(Gotta Get Some Action) Now!”. Det sjöd av liv. Hellacopters var äkta.

Det tog inte lång tid innan gruppen hyllades för sitt låtsnickeri och sina svettindränkta konserter. De spottade ur sig singlar som om det inte fanns någon morgondag. 1996 roffade de åt sig en Grammis för det underbart larmiga albumet ”Supershitty to the Max!”. Gruppens betydelse när det kommer till att ingjuta nytt blod i rockscenen kan inte överskattas.

Med albumen ”Payin’ the Dues” och ”Grande Rock” förfinade Hellacopters sitt hantverk. ”High Visibility”, det första albumet på storbolag, belönades med fantastiska recensioner. Skivan sålde guld, precis som uppföljaren ”By the Grace of God”. Med plattorna ”Rock & Roll is Dead” och ”Head off” visade kvintetten varför de är en vår tids mest inflytelserika akter.

År 2008, efter otaliga turnéer runt världen, fick Hellacopters soppatorsk. De drog sig temporärt tillbaka med väl uträttat förvärv. Det tog sin tid, men 2016 växlade de upp igen och återförenades med originalsättningen när sångaren och gitarristen Nicke Andersson, gitarristen Dregen, basisten Kenny Håkansson, keyboardisten Boba Fett och trummisen Robban Eriksson gjorde en unik spelning där de firade 20-årsjubileet av sitt banbrytande debutalbum. Vad som egentligen var menat som en engångshändelse gav snabbt mersmak.

Hellacopters är tillbaka med besked. De är mer väloljade än någonsin. Rock’n’roll är återigen underhållande, äkta och kaxig. Ordningen är därmed återställd.