John Carpenter

Datum har passerat

Filmlegendaren John Carpenter kommer till Malmö för att framföra sin filmmusik. Den 31 augusti gästar han Slagthusets teater för en exklusiv Sverigespelning. Ett tillfälle alltför bra för att missa!

”Flykten från New York”, ”Alla helgons blodiga natt” och ”Christine” är bara några av filmregissören John Carpenters mest kända verk. Gemensamt för dem alla är att Carpenter även skrivit musiken till alla dessa skräckfilmer. Nu ger sig den 68-årige Carpenter ut på turné för att framföra musik från hans klassiska filmer, men också nyskriven musik.

Förra året släppte han solodebuten ”Lost Themes”, som sägs vara inspirerat av den hängivne tv-spelande Carpenters Xbox-dueller mot sonen Cody. På albumet hörs tydliga spår av samma dova pulserande electrobas, dystra pianoackord och isiga synthslingor som i hans sjuttio- och åttiotalsfilmer. Soundet har beskrivits lite yvigare och bluesigare än förut men ändå klassisk Carpenter.

John Carpenter växte upp i Kentucky med en far som var musikprofessor och violinist. Han försökte lära sonen samma instrument, men John tyckte att det var för svårt och spelade i stället piano och gitarr. I slutet av 60-talet började Carpenter på USC School of cinematic arts i Los Angeles. Hans drömmar om att göra en västern blev verklighet med manus samt musik till cowboykortfilmen ”The Resurrection of Bronco Billy” som vann en Oscar. Han gjorde också musiken till sina två första långfilmer ”Dark Star” och ”Attack mot polisstation 13”, eftersom han inte hade råd att anlita någon annan. Bra var väl det. Starten på en glimrande karriär helt enkelt.