Marianne Faithfull

Datum har passerat

Med en karriär som spänner över fem decennier, är sångerskan Marianne Faithfull en av de mest älskade ikonerna som kom fram under 1960-talet. Den 10 november i år återvänder hon äntligen till Sverige för en exklusiv konsert på Lorensbergsteatern i Göteborg.

Hennes musikaliska resa startade 1964, då hon började framföra sina folk-inspirerade låtar på caféer och småklubbar runt om i London. När hon vistades i denna sociala miljö mötte hon medlemmarna i Rolling Stones, vars manager Andrew Oldham producerade hennes första singel ”As Tears Go By”. Låten som skrevs av Mick Jagger och Keith Richards blev en stor succé och en rad framgångsrika singlar följde, bland annat ”This Little Bird” och ”Come And Stay With Me.”

Efter ett misslyckat äktenskap med konsthandlaren John Dunbar inledde Faithfull ett förhållande med Mick Jagger och de blev ett av den tiden mest kända rock’n’roll-par. Marianne Faithful hade ett stort inflytande på Rolling Stones och tros ha inspirerat dem till låtar som ”Sympathy For The Devil”, ”You Can´t Always Get What You Want” och ”Wild Horses” samt att hon var med och skrev ”Syster Morphine.”

1970 avslutades relationen med Mick Jagger. Hon blev hemlös och kämpade under många år för att bli av med ett missbruk. Hon fortsatte göra musik men hennes livsstil hade haft en skadlig inverkan på rösten. Trots dessa problem var hennes musik fortfarande kritikerrosad och hennes country-influerade album ”Dreamin’ My Dreams” (1975) gick upp på förstaplats på den irländska albumlistan. Därefter följde åtskilliga fantastiska och framgångsrika album med inspiration hämtad från alltifrån jazz till punk till blues.

I början av 2000-talet fick hennes karriär en ny renässans med albumet ”Kissin Time” (2002), som innehöll låtar skrivna av bland andra Blur, Billy Corgan och Beck. År 2005 följde hon upp med albumet ”Before The Poison”, där hon samarbetade med PJ Harvey och Nick Cave.

Hennes senaste album ”Give My Love To London” släpptes 2014 och Dagens Industri gav albumet en 4:a med rubriken ”Titelspåret tar andan ur en”.

Senast hon var i Sverige var 2012 då hon besökte första upplagan av Stockholm Music & Arts. Nu är hon äntligen Sverigeaktuell igen och denna gång får Göteborg äran att välkomna en av de allra största. Vi ses på Lorensbergsteatern den 10 november!