Dungen

+ Tussilago

Datum har passerat

Dungen är tillbaka! I slutet av september släpper bandet sitt nya album ”Allas sak” och den 13 november besöker de Göteborg för en konsert på Storan! Support denna kväll blir Tussilago.

Gustav Ejstes har gjort musik åt sig själv – och så småningom och oundvikligen åt oss alla – i nästan tjugo år. Han spelade in sitt första album år 2001 och släppte det under namnet Dungen. Sedan det stora genombrottet med ”Ta det lugnt” 2004 har Dungen samlat en hängiven fanbase också utanför Skandinavien. Pitchfork hyllade albumet med 9,3 i betyg.

Ute på vägarna blommade Dungen ut i ett komplett band, med en rotation av musiker som anslöt Ejstes på samma scen och så småningom sammanställdes till ett fullständigt demokratiskt band med Reine Fiske på gitarr, Mattias Gustavsson på bas och Johan Holmegard på trummor. Med ”Tio bitar” (2007) och ”4” (2009), hjälpte bandmedlemmarna Ejstes med att förverkliga visionen och samtidigt frodas själva. Som resultat växte Dungen till något större och mer formidabelt: ett av de bästa och mest konsekventa uppfinningsrika psychrockbanden i världen.
 
Det har gått fem år sedan senaste albumet “Skit i allt” (2010) vilket är det i särklass längsta intervallet mellan releaser för detta band, som visat en imponerande produktivitet och inspiration under 2000-talet. ”Vi har alla varit borta under denna period av olika skäl, spelat musik i olika projekt”, säger Ejstes. ”Jag har skrivit låtar under tiden, så den faktiska inspelningsprocessen har varit ganska kort.” Under tiden har flera medlemmar av bandet släppt skivor som The Amazing, inklusive 2012 års ”Gentle Stream” och ”Picture You” (2015). Ejstes själv var med och grundade det hyllade bandet Amason som släppte sin debut, ”Sky City”, tidigare i år.

+++

Tussilago bildades år 2011 när vännerna Pierre Riddez, Rickard Renström, Samuel Lundin och Zacharias Zachrisson, bror till Lykke Li, bestämde sig för att göra musik tillsammans. Inspirerade av band som Dungen, The Doors, Fela Kuti och Deerhunter började Tussilago skriva låtar och tillsammans skapa en psykedelisk ljudbild.

I april 2015 släppte den Stockholmsbaserade kvartetten Tussilago (som i december var förband på Lykke Lis turné) äntligen sitt debutalbum, ”Holy Train” (INGRID). Petter Winnberg från Amason och Little Majorette har spelat in och producerat alla låtar utom ”Goldface” som producerats av Petters bror Pontus Winnberg (Amason, Miike Snow). På skivan medverkar också Gustav Ejstes och Reine Fiske från Dungen. Albumet handlar om att få resa till ett annat plan för en stund och vara var och vad man vill. Tussilago ser musiken som ett transportmedel till ett annat sinnestillstånd och det är därifrån albumets titel ”Holy Train” kommer ifrån.