Bon Iver besöker Malmö i sommar

Häromveckan bjöd Bon Iver ett fullsatt Ericsson Globe på en makalös konsert och det är något oerhört hoppfullt med att så egensinnig musik kan fylla arenor. Bon Iver är en av vår tids allra bästa akter och 14 juni kommer Justin Vernon och Co. åter till Sverige – denna gång för en utomhuskonsert på Mölleplatsen i Malmö. Som grädde på moset kan vi även meddela att José González öppnar upp kvällen.

Biljetterna släpps på fredag den 16 november klockan 10:00.

Med en knivskarp konstnärlig vision och talang nog att fullända den så har Justin Vernon med sitt projekt Bon Iver ända sedan starten skapat kompromisslös, nyskapande och djupt drabbande musik. Oavsett om det varit akustisk americana som på debuten For Emma, Forever Ago (2008), guilty pleasures och vocoders som på den självbetitlade uppföljaren (2011) eller brusiga loopar, pitchade röstar och sönderklippta syntar som på senaste 22, A Million (2016) så har det alltid funnits en omisskännlig melodisk kärna. Dessa melodier bärs i sin tur fram av Justin Vernons mäktiga röst som, processad eller inte, alltid lyckats förmedla känslan av absolut nödvändighet och desperation.

När Bon Iver tar sin fragmentariska musik till scenen lämnas inget åt slumpen. Längst fram står Justin Vernon själv – fokuserad – iklädd sitt typiska pannband, vintage t-shirt och stora studiohörlurar omgiven av sina följsamma medmusiker. På ett hav av blåsinstrument, märkliga pedaler, ett piano, dubbla trumset och otaliga syntar navigerar Bon Iver genom sitt breda spektrum av uttryck. Aldrig insmickrande, alltid engagerande. Ordet geni används kanske lite för lättvindigt nuförtiden, men här är det befogat. Bon Iver är en av vår tids allra bästa artister, och när de nu kommer tillbaka till Sverige för ett omåttligt efterlängtat nedslag i Malmö är förväntningarna med all rätt skyhöga – missa inte det här.