KALAS

  • receipt 595 kr
  • schedule
  • music_note
  • face 18 år

Ett kittlande, dynamiskt och generationsöverbryggande sommaräventyr väntar när bob hund, Markus Krunegård, Cherrie, Johnossi, Gina Dirawi, David Ritschard och GRANT gör gemensam sak. Den klassiska paketturnén Kalas återuppstår i juli och augusti för att fira livemusikens återtåg efter nedstängning och restriktioner. Den 29 juli landar det kringresande kalaset i Malmö för en fest såväl inne på KB som utomhus!

Sedan Kalasturnén senast var ute, 1997–2004, har dessutom det svenska livemusiklandskapet genomgått stora förändringar. Att konceptet då lades till vila handlade till stor del om att det utanför storstäderna fanns betydelsefulla och snabbt växande festivaler som Hultsfred, Arvika och Peace & Love men även en rad stora och små stadsfestivaler som tillgodosåg publikens sug på musik och kultur. 2022 är läget ett annat. Marknaden har omformats och vi kommer nu ut ur två år av pandemi som stängt ner landets scener. Publiken längtar efter musiken och artisterna efter publiken. Därför känns det både angeläget och oerhört roligt att återstarta Kalas. Spelplatserna är valda med omsorg, det handlar snarare om folkparker och kvartersfester än flygfält och arenor, allt för att förstärka känslan av gemenskap och intimitet mellan mellan artister och publik. Som alltid med Kalas läggs vikt vid musikalisk bredd och dynamik, från rock och R&B till indiepop och country.

Kalas rullade för första gången ut på vägarna 1997 med Whale, bob hund och Weeping Willows i lineupen. Under åren som följde tog artister som Håkan Hellström, Kent, Timbuktu och Lars Winnerbäck avgörande steg i sina karriärer på Kalas-scenerna. Det torde inte vara omöjligt att något liknande kommer ske även i sommar.

Medverkande band och artister:

bob hund
Sex individer som inte passar in men som passar ihop. Tillsammans skapar de en egen värld där verkligenheten speglas i all sin vackra skevhet. bob hund är ett band som inte bara vågar utsätta sig för osäkra situationer utan rentav tycks betrakta den laddning som då uppstår som ett värde i sig. Kanske själva poängen. En hållning som också gör bandet till något av det mest explosiva och oförutsägbara man kan se på en scen. bob hund var som valp med på den allra första Kalasturnén 1997 och har även titeln som den akt som spelat flest gånger på festivalen genom åren.

Markus Krunegård
Prinsen av Peking debuterade med indiebandet Laakso i början av 00-talet för att 2008 slå igenom på allvar med soloalbumet ”Markusevangeliet”. Nio album, några EP:s och fler hitsinglar än de flesta svenska artister kan räkna till senare har Markus Krunegård gått från stor till större. Lägg därtill P3 Guld-priser, Grammis-nomineringar och medverkan i Så mycket bättre. Han har sålt ut turné efter turné och satt en helt egen standard för hur pop på svenska ska låta. Markus Krunegårds musik slår en brygga från det alternativt utmanande till det folkligt tillgängliga. Helt i Kalas anda!

Cherrie
Sveriges souldrottning på fler än ett sätt. Självklart musikaliskt, hon har prisats i både P3 Guld och Grammis, men också som förebild. Hon lyfter gärna fram sina rötter, visar ständig support för sin hemort och visar vägen för den yngre generationen. 2016 kom debutalbumet ”Sherihan” med låtar som ”Lämna han”, ”Tusen stjärnor” och ”Aldrig igen”, sistnämnda fick även ett gästspel av självaste Stormzy, vilket senare ledde till att Cherrie var support till den brittiske grimestjärnan under hela hans Europaturné. Hösten 2021 ledde hennes medverkan i ”Så mycket bättre” till ett ännu bredare folkligt genombrott.

Johnossi
Ett av Sveriges mest explosiva och hyllade liveband. Johnossi är en upptrissad duell om att ta mest plats. Ossi med trummorna och John med gitarren. För att ha en chans att bli hörd när bandet gjorde sina allra först rep kopplade John in sin akustiska gitarr i en förstärkare och det var där som duons originalsound kom till. 2022 är Johnossi aktuella med sitt sjunde album, ”Mad Gone Wild”, som släpptes i februari. Ännu ett kvitto på att den dynamiska duon med enkla medel kan skapa ljudväggar lika episkt mäktiga som febrigt nerviga. Bandet kommer att släppa ytterligare ny musik innan sommaren.

David Ritschard
Med albumet ”Blåbärskungen” som släpptes hösten 2021 blev David Ritschard en av Sveriges mest omtalande nya artister. En sådan där röst som man inte visste att man saknat förrän man hört den. En karismatisk karaktär med en sprudlande begåvning för att skriva drabbande texter och framföra dom med den djupaste inlevelse. Tillsammans med kompbandet Krokodiltårarna bjuder Ritschard live på en medryckande, ösig upplevelse som inte lämnar någon oberörd.

Gina Dirawi
Gina Dirawi var en av våra medialt mest synliga personer men drog sig undan när hat och hot begränsade hennes liv. Nu satsar Gina Dirawi på musiken, som varit hennes hem så länge hon kan minnas. Gina Dirawi hade spelat in musik flera gånger tidigare och för sex–sju år sedan även gett ut några singlar, men det var först när hon kom i kontakt med teamet Björn Yttling (Peter Bjorn and John) och Freja Drakenberg som alla bitar föll på plats. Resultatet är debutalabumet ”Meet Me in Jannah” som släpptes i början av året.

GRANT
GRANT, eller Alma Caroline Cederlöf som det står i passet, debuterade 2018 med kritikerrosade albumet ”In Bloom”. Hennes urstarkt själfulla röst och sorgset dramatiska pop har resulterat i både P3 Guld- och Grammis-nomineringar. 2020 kom EP:n ”Vertigo” och GRANT har under de senaste månaderna släppt ett par fina singlar som kommer mynna ut i albumet ”Truth & Consequences” (release 20 maj). Hon har hyllats stort även internationellt. GRANT har turnerat med såväl Tove Styrke som alldeles nyligen med Albin Lee Meldau på hans svenska arenaturné.