KALAS

Datum har passerat

Ett kittlande, dynamiskt och generationsöverbryggande sommaräventyr väntar när Markus Krunegård, Cherrie, Johnossi, Emil Jensen, David Ritschard och GRANT gör gemensam sak. Den klassiska paketturnén Kalas återuppstår i juli och augusti för att fira livemusikens återtåg efter nedstängning och restriktioner. Den 29 juli landar det kringresande kalaset i Malmö för en fest inne på KB och Babel!

Emil Jensen ersätter Bob Hund och Gina Dirawi
Vi måste tyvärr meddela att Bob Hund blivit tvungna att ställa in sin konsert på Kalas i Malmö på grund av sjukdom. Även Gina Dirawi måste ställa in sin spelning i Malmö på grund av sjukdom. De olika sjukdomstillstånden har inget som helst samband med varandra.

Detta är ju så klart väldigt, väldigt tråkigt. Men vi har gjort vårt bästa för att det ändå ska bli en hejdundrande kväll. Vi har bjudit in världens bästa Emil Jensen som just nu är ute på en cykelturné genom Sverige som en manifestation för hållbarhet och miljö. Hans enmansföreställning går under namnet ”Än susar skogen” och har fått ett fantastiskt mottagande. På Kalas i Malmö blir det en kortare version där musik, dikter, allvar och skratt kommer att blandas på ett sätt som bara Emil behärskar.

Emil Jensen hälsar;
”-Jag är ute på artistsveriges ensligaste turné, 400 mil genom sommaren på cykel. Men idag när jag skulle passera Malmö så blev jag plötsligt inbjuden till den mest gemensamma turnén. Nämligen Kalas! Ser fram emot att för en kväll dela scen med en massa fina vänner och kollegor.”

Det har stuvats om lite i tidschemat. Observera att dörrarna öppnar senare än vad som tidigare angivits.

Sedan Kalasturnén senast var ute, 1997–2004, har dessutom det svenska livemusiklandskapet genomgått stora förändringar. Att konceptet då lades till vila handlade till stor del om att det utanför storstäderna fanns betydelsefulla och snabbt växande festivaler som Hultsfred, Arvika och Peace & Love men även en rad stora och små stadsfestivaler som tillgodosåg publikens sug på musik och kultur. 2022 är läget ett annat. Marknaden har omformats och vi kommer nu ut ur två år av pandemi som stängt ner landets scener. Publiken längtar efter musiken och artisterna efter publiken. Därför känns det både angeläget och oerhört roligt att återstarta Kalas. Spelplatserna är valda med omsorg, det handlar snarare om folkparker och kvartersfester än flygfält och arenor, allt för att förstärka känslan av gemenskap och intimitet mellan mellan artister och publik. Som alltid med Kalas läggs vikt vid musikalisk bredd och dynamik, från rock och R&B till indiepop och country.

Kalas rullade för första gången ut på vägarna 1997 med Whale, bob hund och Weeping Willows i lineupen. Under åren som följde tog artister som Håkan Hellström, Kent, Timbuktu och Lars Winnerbäck avgörande steg i sina karriärer på Kalas-scenerna. Det torde inte vara omöjligt att något liknande kommer ske även i sommar.

Info om lokalerna:
KALAS kommer att äga rum på såväl KB (Bergsgatan 18) som Babel (Spångatan 38). Köpt biljett ger inträde till bägge lokalerna. Alla besökare får ett armband så att ni kan röra er fritt mellan lokalerna.

Armband kan hämtas ut på KB från 17:30 och på Babel från 18:30.

Spelschema KB:
17:30 – Insläpp
18:30 – Emil Jensen
20:45 – Johnossi
23:00 – GRANT
23:30 – Markus Krunegård

Spelschema BABEL:
18:30 – Insläpp
19:30 – David Ritschard
22:00 – Cherrie

Medverkande band och artister:

Markus Krunegård
Prinsen av Peking debuterade med indiebandet Laakso i början av 00-talet för att 2008 slå igenom på allvar med soloalbumet ”Markusevangeliet”. Nio album, några EP:s och fler hitsinglar än de flesta svenska artister kan räkna till senare har Markus Krunegård gått från stor till större. Lägg därtill P3 Guld-priser, Grammis-nomineringar och medverkan i Så mycket bättre. Han har sålt ut turné efter turné och satt en helt egen standard för hur pop på svenska ska låta. Markus Krunegårds musik slår en brygga från det alternativt utmanande till det folkligt tillgängliga. Helt i Kalas anda!

Cherrie
Sveriges souldrottning på fler än ett sätt. Självklart musikaliskt, hon har prisats i både P3 Guld och Grammis, men också som förebild. Hon lyfter gärna fram sina rötter, visar ständig support för sin hemort och visar vägen för den yngre generationen. 2016 kom debutalbumet ”Sherihan” med låtar som ”Lämna han”, ”Tusen stjärnor” och ”Aldrig igen”, sistnämnda fick även ett gästspel av självaste Stormzy, vilket senare ledde till att Cherrie var support till den brittiske grimestjärnan under hela hans Europaturné. Hösten 2021 ledde hennes medverkan i ”Så mycket bättre” till ett ännu bredare folkligt genombrott.

Johnossi
Ett av Sveriges mest explosiva och hyllade liveband. Johnossi är en upptrissad duell om att ta mest plats. Ossi med trummorna och John med gitarren. För att ha en chans att bli hörd när bandet gjorde sina allra först rep kopplade John in sin akustiska gitarr i en förstärkare och det var där som duons originalsound kom till. 2022 är Johnossi aktuella med sitt sjunde album, ”Mad Gone Wild”, som släpptes i februari. Ännu ett kvitto på att den dynamiska duon med enkla medel kan skapa ljudväggar lika episkt mäktiga som febrigt nerviga. Bandet kommer att släppa ytterligare ny musik innan sommaren.

Emil Jensen
Emil har hyllats för sina Sommarprat och Vinterprat i radio och hans liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre. Genom åren har Emil gjort flera uppmärksammade samarbeten, bland annat i form av duetter med Klara Söderberg, Melissa Horn och Ane Brun, och föreställningar med Nour El Refai och Mikael Wiehe.

David Ritschard
Med albumet ”Blåbärskungen” som släpptes hösten 2021 blev David Ritschard en av Sveriges mest omtalande nya artister. En sådan där röst som man inte visste att man saknat förrän man hört den. En karismatisk karaktär med en sprudlande begåvning för att skriva drabbande texter och framföra dom med den djupaste inlevelse. Tillsammans med kompbandet Krokodiltårarna bjuder Ritschard live på en medryckande, ösig upplevelse som inte lämnar någon oberörd.

GRANT
GRANT, eller Alma Caroline Cederlöf som det står i passet, debuterade 2018 med kritikerrosade albumet ”In Bloom”. Hennes urstarkt själfulla röst och sorgset dramatiska pop har resulterat i både P3 Guld- och Grammis-nomineringar. 2020 kom EP:n ”Vertigo” och GRANT har under de senaste månaderna släppt ett par fina singlar som kommer mynna ut i albumet ”Truth & Consequences” (release 20 maj). Hon har hyllats stort även internationellt. GRANT har turnerat med såväl Tove Styrke som alldeles nyligen med Albin Lee Meldau på hans svenska arenaturné.