Bröderna Johansson

Datum har passerat

Brödraduon Anders och Jens Johansson besöker Palladium i Malmö den 2 april, för att under en kväll tolka pappan Jan Johanssons mästerverk “Jazz på svenska”, men också ge sig på några av jazzlegendens andra alster.

Jan Johansson var en av landets största kompositörer och jazzmusiker, med en gedigen katalog som spänner över hela 60-talet och fram till hans tidiga bortgång 1968, blott 37 år gammal. Han blev tidigt internationellt erkänd, och samarbetade framförallt med vännen George Riedel, men också med profiler som Arne Domnérus och Stan Getz. Med Riedel spelade han in “Jazz på svenska” som är tidernas mest sålda svenska jazzskiva, med helt framimproviserade versioner av svensk folkmusik. För den ej jazzfrälste lyssnaren så är det förmodligen för melodin till “Här kommer Pippi Långstrump” som Johansson är mest känd.

Redan när de låg i vaggan, blev sönerna introducerade för pappans musik, och de blev själva heltidsmusiker i väldigt ung ålder. Anders som trumslagare, och Jens som pianist. De sökte sig båda till rock- och metalmusiken, flyttade till USA, och kom genom åren att spela med sådana som Yngwie Malmsteen, Hammerfall, Manowar, Jonas Hellborg, Ginger Baker, Stratovarius, Dio och Ritchie Blackmore’s Rainbow.

Under de senaste åren har de uppträtt i Sverige i en mer stillsam duosättning: akustiskt piano och kontrabas, i samma anda som “Jazz på svenska”. De släppte 2017 albumet ”Stilla jul”. “Känns som en befrielse” och “De lyfter fram folkmelodin och dekorerar den luftigt och smakfullt. Musiken är fridfull och utan åthävor” skrev DN:s recensent om skivan.