Frida Hyvönen

+ Naoko Sakata

Datum har passerat

Med det senaste vida hyllade albumet ”Dream of Independence” i ryggen ger sig Frida Hyvönen ut på en omfattande vårturné som gör stopp på Göteborgs Konserthus den 27 februari! Som support denna kväll ser vi den japanska pianisten, och numera Göteborgsbaserade Naoko Sakata.

Kan du vara en individ och samtidigt ingå i en flock? Är att leda och följa varandras motsatser eller är det samma sak? Frågeställningarna som föddes ur en i förtid avbruten psykoanalys löper som en röd tråd genom Frida Hyvönens senaste album ”Dream of Independence”. Omslagsporträttet målat av Sara-Vide Ericson ger en nyckel in i Frida Hyvönens värld och leder rakt fram till nya albumets tematik.

”Hon har målat mig som en slags gudinna som sitter vid älven och ur den här skeva spegelbilden, från det som finns där någonstans i djupet, plockar hon sina verk. Men det krävs så sjukt mycket koncentration och arbete för att göra det. Är du en konstnärlig person som inte skärper dig är risken annars att det bara rinner ut i sanden.”

Med sin unika röst, lysande texter och pianodrivna melodier, har Frida Hyvönen varit en av den svenska popmusikscenens mest tongivande artister i närmare 11 år. ”Dream of Independence” är Frida Hyvönens femte fullängdsskiva sedan debutalbumet ”Until Death Comes” (2005) som följdes av ”Silence Is Wild” (2008), ”To The Soul” (2012) och svenskspråkiga ”Kvinnor och Barn” (2016).

Support: Naoko Sakata
Som support denna kväll ser vi den japanska pianisten, och numera Göteborgsbaserade Naoko Sakata. Hennes orädda och intuitiva improvisationsstil får musiken att sträcka sig från djupet av lugn poetisk skönhet till intensivt explosivt kaos, där allt sammanfaller i ett kraftfullt uttryck.