The Jesus and Mary Chain

  • receipt 485 kr
  • schedule
  • music_note
  • face 18 år
OBS! Nytt datum och ny lokal!

Debuten ”Psychocandy” från 1985 må ha varit mer uppseendeväckande i all sin rundgångsringande bångstyrighet, men uppföljaren ”Darklands” två år senare kan nog ses som själva essensen av The Jesus and Mary Chain. En lika delar mörk, honungssöt och läderdraperad jangle-pop med tentakler till The Velvet Underground, Suicide och Joy Division. I stället för Bobby Gillespie-trakterade trummor används trummaskin, vilket bara bidrar till att renodla soundet som blir kristallklart och krispigt. När det begav sig var ”Darklands” en omdiskuterad skiva men i dag råder det ingen tvekan om att det är ett av bandets och hela åttiotalets centralverk med odödliga alster som ”Happy When It Rains”, ”April Skies”, ”Cherry Came Too”, ”Nine Million Rainy Days” och titelspåret. Räkna med en perfekt avvägd balans av coolness och svärta när The Jesus and Mary Chain framför ”Darklands” i dess helhet på Pustervik i Göteborg den 16 februari.

Med sin första, Creation Records-utgivna och kakofoniska singel ”Upside Down” från 1984 brakade de misantropiska arbetarklassbröderna Jim och William Reid från East Kilbride strax söder om Glasgow in i ett musikklimat kännetecknat av mestadels superslick synth- och radiopop. Det var en av de låtar som gjorde det möjligt för indierocken att äntra en ny kompromisslös fas och den banade även väg för amerikanska själsfränder i stil med Sonic Youth och Dinosaur Jr. Efter sex album och många år av ansträngd relation mellan Jim och William splittrades The Jesus and Mary Chain 1999. Åtta år senare återförenades bandet för ett gig på Coachella (där Scarlett Johansson gjorde dem sällskap på scen i Lost In Translation-bekanta låten ”Just Like Honey”) och är sedan dess åter aktivt – för två år sedan kom ”Damage and Joy”, deras första studioalbum på nitton år.

Information om flytten:
På grund av rådande omständigheter med anledning av coronaviruset har The Jesus and Mary Chain flyttat fram vårens Europaturné till 2021. Konserten på Trädgår’n den 25 mars kommer nu att äga rum på Pustervik den 16 februari 2021.

Håll i din biljett! Den gäller fortfarande till det nya datumet och behöver inte bytas.