Zola Jesus

Datum har passerat

Zola Jesus återvänder till Göteborg i vår, med vackrare och mörkare musik än någonsin. Den 18 april besöker hon Nefertiti.

I över ett decennium har amerikans-ryska Nika Roza Danilova spelat in musik som Zola Jesus. Hon blandar electronica, rock, industry och goth och hennes album möts ständigt av fina recensioner. I höstas släppte hon sin sjätte platta, “Okovi”. Låtarna är tunga, mörka och experimentella, nuddar djupa avgrunder men reflekterar samtidigt ljuset.

Zola Jesus beskriver själv att skapandet av nya skivan har fått näring genom att flytta tillbaka till sin barndoms skogar i Wisconsin, där hon byggt ett litet hus några få steg från sin gamla trädkoja. Samtidigt har hon genomgått en mörk period i sitt liv, omgiven av människor som har kämpat för sina liv, eller för sin död. Tunga och mörka frågeställningar kring människans djup, försoning, förlust, rätten att leva eller dö ligger till grund för hennes inspiration. Titeln “Okovi” betyder fjättrad och syftar på att vi alla är fjättrade till något, må det vara livet, döden, kroppen, sinnet eller plikten.

Senast Zola Jesus besökte Göteborg var 2015, och som vanligt bländade hon publiken. Nu ser vi fram emot ett intimt möte på Nefertiti den 18 april.