YOB

+ Wiegedood

Datum har passerat

Doom metal-trion YOB återvänder till Göteborg för en spelning på Sticky Fingers den 18 oktober. Med sig har de dessutom support i form av Wiegedood!

Episkt, tungt och hårt utan dess like, YOB har uppnått legendarisk status de senaste åren på grund av sin säregna estetik och otroliga produkt. Bandet startades -96 i Eugene, Oregon under ledning av doom metal-geniet Mike Scheidt på gitarr och sång. Flera album, turnéer och framgångar senare, tog bandet ett kortare uppehåll, men var snart tillbaka igen med ny basist Aaron Rieseberg och ny trummis Travis Foster.

I början av juni släpptes YOBs åttonde album “Our Raw Heart”, en skiva som kom till under extrema förhållande, då frontmannen Mike Sheidt i samma veva drabbats av en smärtsam och potentiellt livsfarlig inälvssjukdom. Ett mirakulöst tillfrisknande gav bandet ett nytt syfte med sin musik och albumet är starkt präglat av viljan att överleva. Dagens YOB är aggressivt, passionerat och eklektiskt. Riffen är massiva, sången är fängslande och texterna är storslagna.

Den belgiska trion Wiegedood har under sina tre verksamma år hunnit bli en stabil akt på den europeiska black metal-scenen. De har också mäktat med en serie med tre album ”De Doden Hebben het Goed I-III”, varav sista kom tidigare i år. De levererar ett ångestladdat och atmosfäriskt sound, som direkt återspeglas i bandnamnet vilket fritt översatt betyder död i vaggan (ett holländskt uttryck för plötslig spädbarnsdöd). Tyck vad du vill om det namnvalet, men ingen kan förneka att Wiegedood har satt ett kraftigt avtryck på black metal-kartan!