Laibach

Datum har passerat

I höst väntar livepremiären för Laibachs nya album, “Also Sprach Zarathustra”, med en Europaturné som tar det legendariska slovenska bandet till KB i Malmö den 9 november! Ny musik samt extraordinära tolkningar av låtar från världsberömda Sound of Music-musikalen som spelades för nordkoreanska partieliten ingår i programmet – såväl som en historisk samling av äldre hits från bandets 37-åriga historia.

35 år efter starten i Slovenien – vid den tidpunkten Jugoslavien – är Laibach det mest internationellt hyllade bandet från ex-kommunistländerna i Centraleuropa och ett av de mest gåtfulla, profetiska och autentiska i världen. Laibach grundades i industristaden Trbovlje, samma år som dåvarande Jugoslaviens ledare Tito dog. Laibach har genomgående motsatt sig etiketter av alla slag, vare sig ”industrial”, rock eller techno: de kan få lyssnaren att tänka, dansa och marschera till samma musik.

Laibach är även välkända för sina spektakulära och pampiga liveuppträdanden och sina ruskigt snygga scenshower. En sak är säker, på en Laibach konsert får du som besökare jobba hårt. Rytmerna manar till kroppslig rörelse, medan antydningar, kontraster och suggestioner tvingar dig att stanna upp, tänka och analysera. Orkar du inte det rekommenderar vi Laibachs eget förslag: “If you don’t like our music, turn around for 360 degrees and go.”

Laibach som alltid gett ett kontroversiellt intryck, särskilt när det gäller politik, tar nu tydligt ställning. Detta tillför en ny dimension till deras nu legendariska konsert i Pyongyang. 2015 blev Laibach det första bandet någonsin att uppträda i det hemlighetsfulla landet Nordkorea, en tillbakadragen stat, känt för sina militära marscher, massgymnastik och hymner till den store ledaren. Konserten var en stor framgång som medförde en massiv mediedebatt runt om i världen. Laibachs besök i Nordkorea filmades från början till slut. MOJO beskriver road-movie-dokumentären Liberation Day (regissör – Stockholmsbaserade Morten Traavik) som ”en humoristisk, störande, upplysande djupdykning i en avvikande kommunistisk spegelvärld … Liberation Day kommer att visas 2017 på filmfestivaler världen över.

Senaste albumet släpptes den 14 juli på Mute. Musiken för “Also Sprach Zarathustra” och bygger på Friedrich Nietzsches filosofiska roman med samma namn. Kom och upplev albumet live på KB den 9 november – bland de första i Europa!