Wintergatan

+ Madeleine Frey

Datum har passerat

Det svenska fenomenet Wintergatan har trollbundit en hel värld med sin innovativa instrumentalmusik. I början av året släppte de videon ”Marble Machine” som på tre dagar passerade 10 miljoner visningar, vilket är en sensation i sig. I november kommer de till Victoriateatern och ger två intima konserter, så missa inte chansen att få uppleva detta unika band live.

Wintergatan bildades 2011 med intentionen att skapa nyskapande och innovativ musik. Samtliga medlemmar spelar flera olika instrument och inställningen redan från start har varit att ständigt utveckla sitt musicerande. Kommer man på att man behöver något instrument som ingen i bandet behärskar, så ser man helt enkelt till att någon lär sig detta. Eller så bygger man ett nytt. På detta vis är man under ständig förnyelse och riskerar aldrig att stagnera.

Hösten 2012 släppte man uppmärksammade debutsingeln ”Sommarfågel” med tillhörande video, vilken följdes upp med bandets självbetitlade debutalbum under våren 2013. Efter 18 månaders konstant turnerande fick bandets grundare Martin Molin i november 2014 en vision om att bygga ett nytt programmerbart instrument. Man hade byggt en del egna instrument tidigare, varav Modulinen och The Music Box väckt uppseende i videon till ”Starmachine2000”, men detta projekt skulle bli på en helt annan nivå. Byggandet började planeras.

Konstruktionen var beräknad att ta ungefär två månader, men visade sig ta hela 14 månader. Med en sällan skådad envishet och många lärdomar längs vägen skulle dock Martins vision till slut bli verklighet. The Marble Machine var född. Men spelade omedelbart in en singel med detta instrument i fokus som givetvis fick heta ”Marble Machine” och till denna släpptes den 1 mars 2016 en video där bygget visas upp i all sin prakt. Endast tre dagar efter släppet hade denna video passerat 10 miljoner visningar! Wintergatan var nu plötsligt ett världskänt fenomen.

Wintergatans musik handlar enbart om just musik och experimenterande med olika instrument. Med pumpande beats i botten och ljudet av de hembyggda instrumenten på toppen är bandets sound både stort och minimalistiskt på samma gång. Då alla låtar är instrumentala kretsar allt kring starka melodier och gör därmed Wintergatans musik inkluderande och universell.