High On Fire

+ Monolord, Bask

Datum har passerat

Aktuella med sitt sjunde alster ”Luminferous” är det nu dags för den hårdriffande trion High on Fire att återvända till Europa, denna gång tillsammans med Monolord och Bask! Den 23 november landar de i Malmö för en spelning på KB.

När Oakland-bandet i början av 00-talet dök upp i vårt medvetande var det som en frälsning för många av oss metalfans. Närmast besatta av Black Sabbath-riff startade High on Fire en era med debutplattan ”The Art of Self Defense”. Uppföljaren, den absolut magnifika ”Surrounded by Thieves,” nådde en större publik och hyllades som det mästerverk skivan verkligen var. Platta nummer tre, ”Blessed Black Wings” från 2005, producerades av Steve Albini och kan med facit i hand räknas som en milstolpe för hela decenniets hårda musik.

Och så har det fortsatt. High on Fire har gång efter annan överraskat och överträffat sig själva. I somras släppte bandet sin efterlängtade nya skiva ”Luminferous”, uppföljaren till 2012 års ”De Vermis Mysteriis”. ”Luminiferous” producerades med hjälp av Converges Kurt Ballou och är kanske det bästa de släppt ifrån sig, någonsin.

Riffmästarna har dessutom gjort sig kända som ett liveband med närmast magiska krafter. Genom åren har de turnerat med likasinnade som Mastodon, Converge, Opeth och Mono.

+++

Support: Monolord
Bakom en ogenomtränglig vägg av förvanskning och förtrollande sång trädde Monolord fram 2013 i Göteborg. Världen utanför fick upp ögonen för trion bestående av Thomas V Jäger [sång, gitarr], Esben Williams [trummor], och Mika Häkki [bas], när deras kritikerrosade albumdebut ”Empress Rising” släpptes året efter.

Omdömen som “ditt nya favoritband”, “fantastiskt” och “kraften de levererar talar för sig själv” strömmande in, samtidigt som de låg stadigt på Bandcamp’s Doom-lista. Med nya alstret ”Vænir” öppnas ännu en port till deras värld. Svindlande groove, hyptnotisk sång, från långsam låga till brinnande melodi – skivan rymmer många stämningar.

+++

Opener: Bask
Den 18 september släpper Bask sitt nya alster ”American Hollow” via This Charming Man Records. För att beskriva dem med skivbolagets egen ord: Bask är ett absolut måste för fans av Red Fang, Baroness, Led Zeppelin och Band of Horses.

OBS! Black Tusk har ställt in hela sin Europaturné och därmed även spelningen på KB. Ni kan läsa meddelandet från bandet här.