Amason

+ Alice Boman

Datum har passerat

Amason har gått från att vara ett spontant musikaliskt projekt till att bli ett av Sveriges viktigaste band. Låt oss presentera ett varmt ljus i vintermörkret: i november åker Amason på Skandinavien-turné – en fantastisk avslutning på ett år som varit just Amasons. Den 24 november ser ni de live tillsammans med Alice Boman på KB i Malmö.

Amason består av vännerna Amanda Bergman (Hajen), Gustav Ejstes (Dungen), Pontus Winnberg (Miike Snow), Petter Winnberg (Little Majorette) och Nisse Törnqvist (Little Majorette), som i slutet av 2012 efter många år av vänskap och egna musikaliska projekt fann varandra i ett gemensamt musikaliskt rum; Amason. De hoppade förutsättningslöst in i en gemensam farkost – alla med sina ganska olika, tidigare vägar och musikreferenser som en del av blandningen – och insåg snart att det i den soppan fanns mer än nog med kraft för att driva Amason framåt.

Den första låten som nådde offentligheten, ”Margins”, följdes snart av en självbetitlad EP som släpptes i augusti 2013 på INGRID, innehållande singeln ”Went to War”. I januari 2015 släpptes det efterlängtade debutalbumet ”Sky City”, som kommit att bli ett av årets mest hyllade svenska album. ”Inget rockalbum som gavs ut 2014, varken svenskt eller utländskt, var lika bra som det här” sa Jan Gradvall/Di Weekend och DN fyllde i med ”bräckligt, hoppfullt och lysande.”

Amason har gått från att vara ett spontant musikaliskt projekt till att bli ett av Sveriges viktigaste band – och en oförglömlig liveakt. Under sommaren har Amason synts framför smockfulla publikhav på festivaler runtom i landet, däribland både Way Out West och nu senast Popaganda.

Under hösten befinner sig Amason på USA-turné tillsammans med isländska Of Monsters and Men. I november är de åter tillbaka för en turné på svensk mark – där festivalscenerna i sommarsolen byts ut till exklusiva inomhus-konserter i vintermörket. Att döma av allt annat fantastiskt som hänt var helst detta band satt sina fötter, tycks denna turné inte bli något annat än en magisk avslutning på ett redan fantastiskt år som varit just Amasons.