The Handsome Family

+ Hey Elbow

Datum har passerat

Det har gått några år sedan sist men i höst kommer altcountryns Familjen Addams, tillika det udda, äkta paret Sparks, tillbaka till Malmö för att roa och oroa med sina morbida och burleska historier om livets avigsidor.

Musiken är en mörkare, närmast gothisk form av traditionell country, amerikansk folkmusik och ekologiska mördarballader där Brett Sparks mörka röst berättar makan Rennies texter på ett sätt som liknar Johnny Cash historieberättande om ond bråd död. Deras liveframträdanden innehåller en högt tilltagen dos galghumor, skratt fastnar i halsen och ersätts av en klump, men när tårarna fylls i ögonen är det lika ofta av skratt som gråt.

Trots att parets märkliga mördarballader och södernlika goth-country känns som hämtad från Texas inledde de sin karriär i Chicago och de har genom åren arbetat med andra Chicago-baserade storheter som Andrew Bird och Jeff Tweedy (Wilco). De har länge varit ett av alt country och americana-genrens mest ansedda band och är älskade i pressen, de har genom åren fått toppbetyg och årets americanaplatta i bl.a. Uncut, Sonic, Mojo och Paste och de är löjligt populära i annars så trendkänsliga UK.

Senaste plattan ”Wilderness” är ett tolv sånger starkt epos kring skogens vilda liv där alla titlar är namngivna efter djur och insekter. På senare tid har The Handsome Family även utmärkt sig genom att framgångsrikt och uppmärksammat synas och höras i olika TV-sammanhang. Deras sång ”Far From Any Road” är just nu ledmotivet till HBO’s hyllade succéserie ”True Detective” med Matthew McConaughey och Woody Harrelson och de dyker också upp i BBC-dokumentären ”Searching for the Wrong-Eyed Jesus” med Jim White som visats i SVT.

+++

Hey Elbow startades av Ellen Petterson (blås, elektronik) och Julia Ringdahl (sång, gitarr) i januari 2013. Ganska tätt inpå skrivandet kom en längtan efter trummor och då anslöt sig Liam Amner till gruppen. Tillsammans skapar trion drömsk och experimentell pop med en kärlek till stora ljudlandskap och direkta melodier. Musiken har jämförts med Chelsea Wolfe och Portishead. Passionen från medlemmarna i trion grundas i att varje medlem får komponera och uttrycka sig på ett helt kompromisslöst sätt. Musiken är en tredjedel av varje person.

Sedan starten 2013 har mycket tid spenderats i replokalen, demos har spelats in och första spelningen ägde rum i Maj 2013. Det dröjde inte lång tid innan ordet om Hey Elbow började spridas och I slutet av 2013 kom bandet i kontakt med producenten Joakim Lindberg (MF/MB/, Double Sun) som tillsammans håller på att spela in bandets debutalbum.

Trots att ingenting har släppts har bandet bl.a. agerat förband till band som Au Revoir Simone, Cayucas och Color War, spelat på scener som Vega i Köpenhamn, Storan i Göteborg och Babel i Malmö. Längtan efter inspelad musik har ökat för varje dag och i maj såg första singeln ”Blanca” dagens ljus. Album planeras att släppas under hösten 2014.