Seinabo Sey

+ Maja Francis

Datum har passerat

Musikhistorien kan delas in i ett före och ett efter. En artist presenterar sig för omvärlden och på ett ögonblick låter allt som kom före gammalt, som om framtiden anlänt och med den framtidens musik. Seinabo Sey är en sådan artist.

Tjugofyra år gammal befinner sig Seinabo Sey i en position där den enda möjliga färdriktningen är framåt. Att lyssna på hennes musik är som att höra modern popmusik hoppa över ett pinnhål och upp till nästa nivå. Som sångerska och liveartist sångerska har hon få konkurrenter i världen 2014.

Debutsingeln »Younger« katapulterade Seinabo Sey till frontlinjen för samtida popmusik och rönte stor uppmärksamhet såväl i Sverige som internationellt. »For Madeleine« (döpt efter och tillägnad Seys mamma) är fortsättningen, en EP om fem låtar producerad av Magnus Lidehäll där Seinabo Sey samarbetat med några av Sveriges och världens mest omskrivna låtskrivare just nu – utöver Lidehäll, Vincent Pontare, Salem Al Fakir och Oskar Linnros.

»Younger« och »Hard Time« är redan klassiker. »Pistols At Dawn« och »You« är hypnotiska poplåtar där Seinabo Sey firar triumfer som sångerska i de lägre registren. »River« är en intensiv skildring av kärlek och uppbrott uppbackad av eldfängda gospelkörer.

Det låter som allt och ingenting, inte sällan på en och samma gång. Som artist har Seinabo Sey ett helt eget tilltal som gör musiken omedelbart igenkännbar. Musiken går inte att jämföra med någon annan artist än Seinabo Sey.

»For Madeleine« presenterar en artist med världen som arbetsfält och samtiden i ett fast järngrepp. Uppträdandet på Jool’s Holland befäste det ytterligare och under hösten har hon, förutom Norden, även turnerat i Europa och USA. Den 11 dec uppträder Seinabo på Nobels Fredspris-konserten och i januari 2015 åker hon på en andra vända i USA.

Vi skulle kunna go on forever med otaliga fina recensioner från både EP’n och den tokutsålda fantastiska konserten på Dramaten senast men istället konstaterar vi bara följande; i april är det äntligen dags för oss att ses i Sverige igen. Den 16 april gästar hon KB i Malmö och man gör bäst i att rödmarkera datumet i samtliga kalendrar.

+++

Maja Francis växte upp i sin pappas skivbutik i Ängelholm. Bland vinyler med Joni Mitchell och Carole King drömde hon om att sjunga. Det ligger i släkten. Farmor sålde en miljon album på 50- talet och farfar skrev den första schlagerlåten och var manager åt Hep Stars.

”Last Days Of Dancing” är Maja Francis debutsingel och är ett av flera verk i Majas växande skattkammare av sånger. En samling pärlor som skapades i ett gult 70-talskök i Flen. Kring bordet förenades trion Maja Francis, Veronica Maggio och Petter Winnberg i fascinationen för fantasivärldar och undervattensljud.

Maggio bidrog med neon, Winnberg med americanakärlek – och Maja Francis med hela sitt universum. Ett stjärnsystem av drömmar, melankoli och skönhet.

Maja Francis är signad till Sweden Music/Universal Music, som också är hem för artister som Seinabo Sey och Leslie Tey. I maj släpps Majas andra singel – ”Space Invades My Mind”.