Phosphorescent

+ Lyla Foy

Datum har passerat

Sydstatssonen Matthew Houck, aka Phosphorescent, gjorde med albumet ”Muchacho” ett av 2013’s mest hyllade verk och sin redan imponerande karriärs starkaste platta hittills. Trasig fysiskt och emotionellt sliten och vilsen efter i stort sett 18 månaders turnerande i samband med ”Here’s To Taking It Easy” och efter ett förlorat hem/studio i lokalfattiga Brooklyn fann vår alt.country-outlaw ingen annan råd än att gå i exil tillsammans med sin gitarr på en strand i Mexico. En välbehövlig timeout senare och väl tillbaka i Brooklyn flyttar vår hjälte sina nyskrivna sånger bortom alla tidigare föreställningar om kosmisk americana med mästerliga ”Muchacho”.

Genom åren har Phosphorescent gått från sakral folk-indie och sydstatsgospel på mindre genombrottet med ”Pride” via smått geniala hyllningsplattan ”To Willie” (innerliga tolkningar av klassiska hippiecowboyen Willie Nelson), till briljant indiecountryrock av högsta klass på definitiva genombrottet ”Here’s To Taking It Easy”. Längs vägen har Phosphorescents självförtroende vuxit till ett projekt med kaxigt självklar attityd till sitt ursprung och sina rötter i 70-talets södern (som sagt – ”det är svårt att vara ödmjuk, när du är från Alabama”).

Houck har länge visat att han är en enastående låtskrivare som med fingertoppskänsla arrangerar sina indie-country-gospel-hymner men aldrig lika ambitiöst, självsäkert och fulländat som nu. Att på monumentala singeln ”Song For Zula” inleda med att citera Johnny Cash ”Ring of Fire” insvept i analoga syntar och ett minimalistiskt electrobeat säger en del om hur stort självförtroendet blivit. Den sköra stämman vinglar fram på ett sätt som förmedlar sårbarheten, övergivenheten och osäkerheten så ärligt och känsligt att ingen lyssnare lämnas oberörd.

”Muchacho” blev månadens album i Mojo och hamnade på i topp på årsbästalistorna (Sonic #3, Mojo #8, Pitchfork #35). Phosphorescent är Matthew Houck’s vision men han jobbar ihop med en fantastisk ensemble som bildar bandet runt honom. Gänget gjorde under året uppmärksammade spelningar på festivaler som SXSW, Primavera samt Way Out West. I juli får vi äntligen uppleva Phosphorescent live igen, längtan efter sommaren blev om möjligt nu ännu större.