Edda Magnason & Band

Datum har passerat

Edda Magnason gjorde 2013 succé i rollen som Monica Zetterlund i filmen Monica Z. En film som hyllats av såväl kritiker som publik och med sina över 500 000 biobesökare blev den 2013 års mest sedda film i Sverige. Bakom skådespelardebuten gömmer sig en av Sveriges vackraste röster och mest begåvade låtskrivare.

Artisten Edda Magnason är dock ingen debutant när det kommer till musik utan har spelat och skrivit musik sedan barnsben. Hon rör sig på ett närmast Frank Zappa-likt sätt obehindrat mellan jazz, pop, R&B, soul och klassiskt. Edda albumdebuterade som soloartist 2010 och släppte redan året efter uppföljaren ”Goods” som också den hyllades av en enig kritikerkår.

Nya albumet ”Woman Travels Alone” är Eddas mest lättillgängliga hittills. Här finns tydliga, tilltalande melodier och textfraser som inte behöver många varv för att fastna i lyssnarens huvud. Gamla fans behöver dock inte frukta. Magin är kvar. Här finns minst lika mycket uppfinningsrikedom och egensinne som på tidigare album.

Edda själv tänker varken i termer som originalitet eller kommersiell gångbarhet när hon skapar, utan konstaterar enkelt att man ”förhoppningsvis blir lite bättre på det man gör”.

– Jag får ibland frågan hur jag vill genrebeteckna min musik. I mina öron är det sånger – låtar – som är ungefär tre minuter långa och har texter på engelska. Det vill säga pop, även om den inte liknar den pop som oftast hörs på gymmet… Fast jag har några låtar på denna skiva som passar att gympa till så vem vet.

Missa inte när hon gästar Palladium i Malmö den 31 januari!