Finntroll

+ Battle Beast

Datum har passerat

Det finns folkmusik och det finns hårdrock, eller metal om man så vill. Sedan finns det band som tar av dessa båda stilar och gör till sin egen. Finska Finntroll är ett sådant band. Bandet är ofta krediterade med att ha skapat just folkmetal. Hur det nu än ligger till med detta faktum så tillhör de helt klart det absoluta toppskiktet inom genren.

Finntroll bildades i Helsinfors 1997 och två år senare landade debutalbumet ”Midnattens Widunder” på skivdiskarna. Bandet turnerade hårt redan från begynnelsen och hittade snabbt sin publik, först i hemlandet, sedan över större delen av världen. Efter att medlemmar kommit och gått, har bandet nu sedan 2006 haft samma sättning och har hunnit med att släppa sex studioalster, varav det senaste ”Blodsvept” kom tidigare i år.

Senast Finntroll gästade Sverige, hösten 2012, ägde det rum på en Finlandsbåt, under Sweden Rocks flagg. Passande forum kanske, men bandet har inte stått på en svensk scen sedan 2010 års upplaga av Metaltown. Ett besök på egen hand har stått högt på bandets agenda och nu kommer det alltså att bli av. Till våren besöker bandet Malmö för ett gig på KB. Finntroll är ett visuellt band som bör och ska, upplevas live.

+++

Grundades 2008 i södra Finland, Battle Beast står för allt som är bra i metalmusik – krossande riff, höga skrik, häftiga solon och starka refränger. Sextetten tar alla klassiska element av traditionell heavy metal utan att vara rädd för att lägga till några av sina egna ingredienser till receptet. Redan i början av sin karriär gjorde bandet sig ett namn inom den internationella metalscenen efter att ha vunnit Wacken:Open:Air ”Metal Battle” 2008 och Finlands ”Radio Rock Starba”-tävling samt uppträtt på Finnish Metal Expo. Sedan dess har bandet signat med Nuclear Blast och turnerat världen över med band som Nightwish och Sonata Arctica. Idag är de en best att räkna med!