Mastodon till Malmö nästa sommar

Metalbandet Mastodon från Atlanta kommer till Malmö! Under sina snart 22 år som aktiva har de byggt en katalog som gungar tungt med låtar som ”Blood and Thunder”, ”Colony of Birchmen” och ”The Motherload” för att bara nämna några. För några dagar sedan kom låten ”Pushing The Tides”, första singeln från deras nya album ”Hushed & Grim Out” som de släpper i slutet på oktober i år. Med det i bagaget är det åter dags för bandet att inta scenen på KB den 21 juni nästa år tillsammans med inga mindre än Baroness och Bokassa som support!

Biljetter släpps torsdag 23 september klockan 11:00 via Kulturbolaget.se.

Troy Sanders, Brent Hinds, Bill Kelliher och Brann Dailor bildade Mastodon efter att de träffades på en High on Fire-spelning 2000 och två år senare släppte de sitt debutalbum ”Remission”. Deras andra album ”Leviathan” fick sin inspiration från novellen Moby Dick och utnämndes till Album of the Year 2004 av Revolver, Kerrang! och Terrorizer. Deras tredje skiva ”Blood Mountain” som de släppte 2006 sålde över 40 000 exemplar i USA första veckan.

I oktober släpps deras nya skiva ”Hushed & Grim Out” och är en tribute till deras bortgångne vän och manager Nick John. Skivan är uppföljaren till senaste albumet ”Emperor of Sand” som de släppte 2017, den nominerades även till Grammy Award i kategorin ”Best Rock Album”. På Grammy Award 2018 vann Mastodon kategorin ”Best Metal Performance” för ”Sultan’s Curse” från ”Emperor of Sand”. Bandet har gjort sig känd för sina liveframträdanden och har bland annat varit förband åt Iron Maiden, Tool, Slipknot, Metallica och Slayer.

Trots sina framgångar menar Sanders på att “the most solid representation of us is when we get in our cycle and craft a wholesome, dynamic and beautiful record from top to bottom. That’s what we ultimately thrive on.”, och att “Hushed & Grim Out” förstärker det som manga av bandets prestationer tidigare uttryckt. Det är inte endast deras tekniska behärskning och ambitiösa musikalitet som kommer till uttryck på skivan, utan även deras röster. Mastodon menar själva på att de har utvecklats otroligt mycket som sångare, som hörs tydligt i de explosiva ropen i ”The Crux” och den värkande refrängen i ”Skeleton of Splendor”. Utöver utvecklingen har deras smärta och uthållighet låst upp en ny nivå i deras sång, något som de menar inte kan tränas fram.