Gyllene Tider besöker Skåne på sin avskedsturné

Efter 40 år tackar Gyllene Tider för sig med stor avskedsturné och ny skiva. Turnén omfattar hela 17 konserter med premiär på hemmaplan i Halmstad för att sedan dra vidare till Skåne för konserter på Mölleplatsen i Malmö den 6 juli och Sofiero Slott i Helsingborg den 10 juli. Som support följer Chris Kläfford med.

Datum i Skåne:
6/7 – Malmö, Mölleplatsen – UTSÅLT
10/7 – Helsingborg, Sofiero Slott – UTSÅLT
Kolla in samtliga turnédatum!

Fyra decennier, fyra miljoner sålda skivor och ett flertal rekordturnéer senare kan Gyllene Tider se tillbaka på en karriär som för alltid har skrivit in gruppen i svensk pophistoria.

1979 tog gruppen sin plats i svenska pophistorien med hitsingeln ”Flickorna på TV2”. Vad som följde var en närmast ändlös kavalkad av hits: ”När vi två blir en” spenderade sexton veckor på Topplistans förstaplats över jul och nyår 1980-81, ”Sommartider” skrev 1982 in bandet som officiell leverantör av soundtracket till den svenska sommaren – och då har vi inte ens nämnt låtar som ”(Kom så ska vi) Leva livet”, ”Ljudet av ett annat hjärta”, ”Tylö sun”, ”Flickan i en Cole Porter-sång”, ”Det är över nu”, ”Juni, juli, augusti”, ”Kung av sand” och inte minst ”Gå & fiska!”.

Ofta har de bara kunnat jämföras med sig själva – ”Återtåget”-turnén 1996 slog till exempel alla dåvarande rekord med 300 000 besökare, bara för att petas ner till andraplatsen när gruppen åtta år senare firade sitt 25-årsjubileum inför en publik på nära en halv miljon rusiga fans. Även ”Dags att tänka på refrängen”-turnén 2013 tog sig in på rekordlistan – av de fyra största turnéerna i Sverige genom tiderna innehar Gyllene Tider plats ett, två och fyra.

Hemligheten bakom Gyllene Tiders långa karriär är kanske att de likt ett klassiskt årgångsvin har lyckats med konststycket att mogna på ett sätt som bara har förstärkt de karaktäristiska särdragen. Och kanske är det därför logiskt att bandet har valt att spela in sitt sjunde och sista studioalbum i Frankrike.

Per Gessle säger: ”Vi är som fem bröder som inte umgås på daglig basis men när vi väl träffas händer det något man inte riktigt kan ta på. Personkemi? 1+1=3-teorin? Jag vet inte, men vi har alltid enats kring vår kärlek till popmusiken. Med sommarens turné är det tack och farväl och jag böjer min nacke och ler. Tack alla.”