Arrested Development firar 25-årsjubileum och spelar för första gången på dansk mark

Den afroamerikanska hiphop-kollektivet Arrested Development firar 25 år med sin första konsert i Danmark någonsin. Den 27 oktober intar de DR Koncerthuset Studie 2 i Köpenhamn! Biljetter är ute nu.

Med sina funky produktioner och socialt medvetna texter är Arrested Development sanna pionjärer inom hiphop-genren. De fick stort erkännande år 1993, då de vann två Grammys för Best New Artist och Best Rap Single (”Tennessee”). Singeln har även fått en plats på listan ”500 Songs That Shaped Rock and Roll by the Rock and Roll Hall of Fame”. Arrested Development har vunnit två MTV-priser och VH-1 har kallat dem en av de bästa hip hop-artisterna någonsin. Spin Magazine, New York Times, LA Times är bara några av alla tidningar och tidskrifter som haft gruppen som omslag och Rolling Magazine utsåg Arrested Development till årets band 1992. 1993 fick Arrested Development en utmärkelse på NAACP Image Award (National Association for the Advancement of Colored People) for Outstanding New Artist, som senare har mottagits av andra stora stjärnor som Lauryn Hill, Alicia Keys, Rubben Studdard och Kanye West.

I en mix av hiphop, blues och soul skapar Arrested Development vad de själva väljer att kalla ”Life Music”. Genom denna musik framför de budskap om hopp, förändring, jämlikhet, respekt för kvinnor och en hyllning till livet. I sina texter berör de även ofta vad de kallar ”Black Reality” och delade år 1994 scen med Nelson Mandela. Där donerade de, som de första afroamerikanska artisterna, pengar till ANC i kampen för att stoppa apartheid. Arrested Developments färgglada afrikanska kläder, unika rytmer och panafrikanska texter var ett utmanande motstycke till den stereotypa hiphopkulturen i början av 90-talet. Den livsglada gruppen gick skilda vägar 1995, men hittade tillbaka till varandra år 2000.

De har sedan dess, med Speech som frontfigur och 86-årige Baba Oje som gruppens andliga ledare, fortsätt skapa och ge ut sin förstklassig musik till sina fans och efter en 25 år lång karriär ska det nu äntligen bli dags för deras nordiska fans att få träffa dem!