Anathema till Malmö – Aktuella med kommande albumet ”The Optimist”

Brittiska Anathema behöver egentligen ingen presentation. Med start som ett doom metal-band på 90-talet har man vandrat en spännande musikalisk resa, från debuten ”Serenades” (1993) fram till bandets kommande elfte(!) album ”The Optimist” – som släpps den 9 juni. Med en ny skiva i väskorna kommer Anathema till Malmö den 3 november för en konsert på KB. Med sig har de franska post-metal/blackgaze-ikonerna Alcest som support!

Biljetterna släpps måndag 3 april kl 10.00 via Kulturbolaget.se.

Bröderna Vincent, Daniel och Jamie Cavanagh startade bandet i Liverpool 1990 – och det hyllade bandets line-up har förändrats sedan dess. Men frågan är om inte dagens Anathema är det starkaste någonsin? Med alla tre bröder återförenade, tillsammans med syskonen John och Lee Douglas – kompletterat med Daniel Cardoso på keyboard. Ja Anathema har nog aldrig mått bättre.

Som band har man skördat framgångar i form av fina priser, stora turnéer och lysande recensioner. Ett färskt exempel på det senare är The Guardians recension av bandets senaste album ”Distant Satellites”, där Anathema fick 5/5 i betyg och tidningen skrev: ”…another masterclass in supercharged emotional songwriting and fearless sonic curiosity”.

Det nya albumet ”The Optimist” har potential att bli minst lika magiskt som bandets tidigare släpp – det är bara att lyssna på senaste, otroligt vackra, post-rocksingeln ”Springfield”. Det är ett album som fortsätter på samma spår som skivan ”A Fine Day To Exit” från 2001 – med ett stort fokus på personliga texter och ett djup som få andra rockband besitter.

”The Optimist” är både en karaktär och ett album om densamme. Det är en berättelse, från första till sista låt. Sångaren Daniel Cavanagh beskriver det bäst:
“Most of the songs are happening within the mind of the character, and we intentionally left things open to interpretation. His feelings, his path, his fate, are ultimately up to the listener. It is for others to fit in the missing pieces from their own narrative… these songs are ambiguous.”

Franska Alcest bildade 2000 och har på nästan helt egen hand skapat subgenren ”blackgaze”. De kombinerar element av black metal och shoegaze på ett sätt som aldrig hade gjorts tidigare och de har nu utvecklat och förfinat sitt sound; från ”Le Secret” (2005) till ”Shelter” (2014). Förra året släppte bandet sitt senaste kritikerrosade alster, ”Kodama”, och besökte KB för en oförglömlig konsert tillsammans med japanska Mono.

I november återvänder dessa två hyllade band till Malmö för en spelning på KB. Vi längtar redan!