10 nya namn till Vanguard Indoors

Nu öser vi på med artister till hiphop-festen! Det är legendariska och tongivande namn blandat med unga och nyskapande stjärnor. Vad sägs om Furious 5 som definitivt gjort sitt avtryck inom genren, morgondagens svenska storheter Erik Lundin och Michel Dida, samt lokala artisterna Ikhana och Skander. Dessutom kan vi presentera två av Englands mest lysande artister Bugzy Malone och Frisco, samt amerikanen Charles X. Sist men inte minst Brödraskapet från Borås och Spring Break från Skottland. I och med detta har vi programmet klart och är redo för ett sjutusan till drag på Trädgår’n 5 mars!

Legendariska Grandmaster’s Furious 5 med Mele Mel & Scorpio tar oss tillbaka till hiphopens rötter och vad som skulle komma att revolutionera musikvärlden. Gruppen härstammar från New York där de bildades på 70-talet, och har allt sedan dess varit inflytelserika inom genren. Gruppens mest kända låt är tveklöst ”The Message”, från albumet med samma titel från -82 och dessa hjältar var första hiphop-gruppen som valdes in i The Rock and Roll Hall of Fame.

Erik Lundin är född och uppvuxen i Stockholms nordvästra förorter. Hans berättelse är precis så unik och precis så likadan som många andra därifrån. Erik Lundin tar oss in i härvan av identitet, ekonomi, kamp och strävan som är en ung svart mans liv i samtidens Sverige. Årets hiphop/soul på P3 Guld! 

Michel Didas namn har ringt i varje hiphopheads huvud sedan fem år tillbaka. Med mixtapes och otaliga gästverser har Dida byggt en förväntan som få kan göra. 2015 markerade Didas solodebut och första singeln “Höru Mej Bae” blev en enorm hit med sitt säregna flow och ett mörkt basdrivet beat.

Manchesterfödda 24-åringen Bugzy Malone har snabbt utvecklat ett rykte som en av Englands mest lysande oberoende Grime-talang. 2015 var ett riktigt soft år för Bugzy som fick massor av uppmärksamhet för sina innerliga texter och direkta artisteri. I somras släppte han sin debut-EP ”Walk With Me” som kom att toppa albumlistorna.

Deshane Cornwall, mer känd under artistnamnet Frisco, stammar från Tottenham i norra London och är medlem i kollektivet Boy Better Know. Frisco uppmärksammades i samband med ett numera legendariskt battle med ”Grime God Father” Wiley och sedermera även Skeptas ”Private Caller”. Otal mixtapes och EPs har tagit honom världen runt och efterhand byggt upp en stabil fanbase.

Under artistnamnet Ikhana har Lisa Town hunnit med mycket på kort tid och hennes karriär går stadigt uppåt och framåt. Ikhana har en själfylld röst som berör med millimeterprecision i både ton och timing och gör musik som är vacker och nyskapande.

Skander började skriva texter i sena tonåren, inspirerad av inre konflikter och kärlek, med fokus att hålla det ärligt. Alltid ärligt. Gör musik på kusinen Niblas beats på sessioner tillsammans med bland annat Parham och Ikhana.

24-åringen Charles X från Kalifornien blandar hiphop, soul och jazz och med sin kreativitet lägger han beslag på genre efter genre. Han skiftar skarp frasering med ljusa melodiska arrangemang och skapar musik som är koncis och effektiv.

Spring Break levererar smått ursinnig hiphop, ett galet hantverk från skotska höglandet. Mixa sångprestation och musikalitet, klarsynt lyrik, scratching och beat-boxing och du har essensen av Spring Break.

Sedan debutskivan släpptes för tre år sedan har vägen gått spikrakt uppåt för Brödraskapet från Borås. Duon har blivit en liveakt som alltid imponerar med sin energi och utstrålning. De är nu aktuella med den nya singeln ”Äta Dansa Sova Dö”.


Klara artister är:
Yasiin Bey aka Mos Def [US]
Pharoahe Monch [US]
Grandmaster’s Furious 5 feat. Mele Mel & Scorpio [US]
Promoe
Elliphant
Bugzy Malone [UK]
Frisco [UK]
Erik Lundin / Michel Dida
Madi Banja
Charles X [US]
Maxida Märak
Ikhana
Skander
Spring Break [UK]
Brödraskapet