Tonbruket

Datum har passerat

Den flerfaldigt Grammis-belönade jazz-gruppen Tonbruket äntrar scenen i Stenhammarsalen den 9 november för att bjuda på en musikupplevelse i en klass för sig!

En blandning av stilar och uttryck som brukar kallas för jazz, men som egentligen är så mycket mer. Musiken kan ses som en korsbefruktning mellan avantgarde, psykedelisk jazz, kraut och progressiv rock, där Tonbruket flyter bekymmerslöst mellan svängig jazz till mjuk och stillsam folkmusik, för att sedan sömlöst övergå till ursinnig rock.

Att kollektivet skulle vara större än summan av dess individuella delar passar utomordentligt väl för att beskriva Tonbruket. Musikaliteten hos bandmedlemmarna ligger redan som det är på en hög nivå. I mötet med varandra skapas något större, en egen ljudvärld som trotsar genrebeskrivningar och som bäst och enklast bara beskrivs som just, Tonbruket.

Tonbruket består av Dan Berglund på bas (E.S.T., Rymden), Martin Hederos på klaviatur och fiol (The Soundtrack of Our Lives, Hederosgruppen), Johan Lindström på gitarr och pedalsteel (Johan Lindström Septett, Rebecka Törnqvist, Elvis Costello) och Andreas Werliin på trummor (Wildbirds & Peacedrums, Fire!).

Vid flera tillfällen har Tonbruket agerat backup-band åt Ane Brun, både på skiva och på scen. Gruppen släppte sin debutskiva 2010 och har vunnit flertalet svenska grammisar för sina album. Tonbruket har även skrivit musik till teater så som ”Mannen utan minne” och ”Undertiden” som satts upp på Dramaten.