Emil Jensen

+ Vera Vinter & Hanna Ekström

Datum har passerat
Föreställnings längd: cirka 135 min inkl. paus

Efter sommarens succé med cykelturnén blir det tågturné i höst med sin nya föreställning ”Än susar skogen”. Den 29 oktober besöker han Malmö Live för en kväll med musik, poesi och komik om livet på jorden. Med på resan har han orkester och Vera Vinter & Hanna Ekström som förband.

Emil Jensen gjorde en av sommarens mest uppmärksammade och hyllade turnéer när han gick från ord till handling och genomförde hela sin sommarturné per cykel – 400 mil och 37 spelningar runt om i Sverige. Varje meter per cykel, som en personlig och konkret manifestation för klimatet. I höst blir det tåget från Malmö i söder till Umeå i norr med nya föreställningen ”Än susar skogen” om biologisk mångfald och det snillrika livet på jorden.

– Bland alla larmrapporter behöver vi en påminnelserapport om det fantastiska liv vi har, om den planet som vi så gärna vill ha kvar, så vi inte glömmer vad det är vi kämpar för. Detta är min hyllning till alla livsformer som inte har någon röst, till alla som ännu inte fötts, säger Emil själv om föreställningen.

Emil har rosats för sina Sommarprat och Vinterprat i radio och hans liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre. Genom åren har Emil gjort flera uppmärksammade samarbeten, bland annat i form av duetter med Klara Söderberg, Melissa Horn och Iiris Viljanen, och föreställningar med Nour El-Refai och Mikael Wiehe.

Efter solosvängen i sommar tar Emil i höst tåget med full orkester och med Vera Vinter och Hanna Ekström som support, Anna Dager på Cello och Staffan Findin på trombon. Det blir som alltid en blandning av musik och tal, komik och allvar, poesi och föredrag med en gammal overheadapparat. En helaftonsföreställning i två akter om träden, haven, floderna, svamparna och människodjuret.

– Min förhoppning är att gjuta lite mod, tröst och handlingskraft i en mörk tid. När pandemier, krig och klimatkriser avlöser varandra är det viktigare än någonsin att våga tänka långsiktigt och agera nu.

Emil Jensen har turnerat med sina föreställningar för fullsatta hus genom hela Sverige, på allt ifrån Dramaten till Way Out West, från Ale Stenar i söder till Kiruna i norr. Miljöengagemanget har gått som en grön tråd genom Emils liv som både artist och aktivist.

Genom åren har Emil prisats för sin ordkonst och musik, men också för det engagemang som genomsyrar hans texter och artisteri och inte lämnar någon oberörd. Senast fick han Karl Gerhard- priset för sina texter, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande och han har fått flera miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage. Han gör kåserier på söndagar i ”Godmorgon, världen” i Sveriges Radio P1 där han också hörs återkommande i ”Tankar för dagen”. Han har släppt åtta rosade album, fyra böcker och är sedan tidigare europamästare i Poetry Slam.

Varje kväll öppnas med några låtar av Vera Vinter & Hanna Ekström som släpper ny musik under hösten.

Övrig information:
Föreställnings längd: cirka 135 min inkl. paus