Amadou & Mariam / Blind Boys of Alabama

Datum har passerat

Två av världens mest tongivande akter inom sina genrer åker på gemensam världsturné och bjuder på en kväll med både modern och traditionell afro-pop, och ett skimrande kalejdoskop av gospel och afrikansk-amerikansk roots-musik. Den 18 mars besöker de Malmö för att gästa scenen på Slagthusets Teater med turnén ”From Bamako to Birmingham”.

Afropop-duon Amadou & Mariam har spelat tillsammans i drygt fyrtio år och lyckats hålla liv i både sin kärleksrelation och sin passion till musiken. Sakta men säkert har de blivit de främsta företrädarna för musiken från hemlandet Mali, och tagit sin musik både upp på topplistorna och ut på dansgolven.

Med sina genreöverskridande samarbeten med artister sprungna ur vitt skilda stilar och generationer har de ständigt bevisat sig som relevanta, samtidigt som deras eget musikaliska uttryck fått vital inspiration. Kollaborationer med namn som Damon Albarn, Manu Chao, the Yeah Yeah Yeahs och Miike Snow visar spännvidden i deras lekfulla universum, men också bredden i vad som kan kallas afrikansk musik.

Blind Boys of Alabama ses i vida kretsar som livs levande legender: gruppen har funnits i över åttio år, belönats med fem Grammys och blivit invalda i gospelns hall of fame. De har gjort sig kända för att hela tiden bryta ny mark för vad gospelgenren kan bjuda på, med sina samarbeten med Lou Reed, Peter Gabriel och Willie Nelson, och sina tolkningar av verk från storheter som Eric Clapton, Prince och Tom Waits, för att nämna en bråkdel. Deras sound är nog bekant för många från ledmotivet till HBO-succén The Wire, “Way Down in the Hole”.

Gruppen bildades 1939 i Alabama och har under historiens gång bestått av en rad artister, där en majoritet haft hel eller partiell synnedsättning. Den sista originalmedlemmen Clarence Fountain gick bort så sent som 2018.