Jakob Hellman

+ Mattias Alkberg

Datum har passerat

Med sitt ”… och stora havet” skrev Jakob Hellman både om spelreglerna för svensk pop och in sig själv i historieböckerna. 32 år efter debuten kommer nu uppföljaren ”Äntligen Borta”. Han är också aktuell med medverkan i Så mycket bättre. Hösten 2021 är det dags för en omfattande Sverigeturné tillsammans med sin vän Mattias Alkberg som support! Den 19 november blir det stopp i Malmö och konsert på Slagthusets Teater. Missa inte det!

Han kom från ingenstans och förändrade allt. I alla fall om man med ”ingenstans” menar den lilla norrländska byn Vuollerim och med ”allt” menar riktningen för svenskspråkig popmusik. Jakob Hellman slog igenom med buller och bång 1989 då hans debutalbum ”… och stora havet” släpptes. Låtar som ”Vara vänner” och ”Hon har ett sätt” introducerade ett nytt sätt att skriva låtar på svenska, med sina ordrika texter och ett utryck bestående av lika delar naivitet och melankoli.

Med sitt ”… och stora havet” skrev Jakob Hellman både om spelreglerna för svensk pop och in sig själv i historieböckerna. Kent, Håkan Hellström och Veronica Maggio är alla artister som är svåra att tänka sig utan de dörrar Jakob Hellmans debutalbum öppnade. Skivan listas om och om igen som en av de bästa någonsin när landets musikhistoria ska sammanfattas. Men det blev också hans enda.

Myterna kring Jakob Hellman och var han tog vägen efter det stora genombrottet är många. Trots den korta karriären är Jakob Hellman en av den svenska pophistoriens mest älskade och saknade artister. Nu är det dags för en ny berättelse. Berättelsen Artistens som försvann är nu förbytt i Artisten som kom tillbaka när Jakob Hellman äntligen spelat in sitt andra album. Det har fått namnet Äntligen borta. En samling sånger som innehåller ett helt liv. Om att åldras. Om att söka. Om att hitta sin plats i världen. Eller inte. Livet som kom. Livet som gick. Äntligen borta.

Support: Mattias Alkberg
Med på turnén tar Jakob Hellman sin norrbottniske kollega och vän Mattias Alkberg. En av landets mest produktiva och kritikerrosade artister. I vår aktuell med nytt album. Han sjunger också på Hellmans nya album.

Bra att veta inför besöket:
Vi fortsätter följa de regler och direktiv kring smittspridning som regeringen och folkhälsomyndigheten presenterar. Inga vaccinbevis eller covid-test kommer efterfrågas för att få inträde till våra evenemang. Vi hänvisar däremot till den rådande rekommendationen att du som inte ännu vaccinerat dig ska fortsätta undvika folksamlingar, inklusive nattklubbs- och konsertsammanhang. Känner du av symtom för någon form av sjukdom är det fortfarande viktigt att stanna hemma även om du är vaccinerad. Och glöm inte att tvätta/desinficera händerna!