The Sisters of Mercy

+ A.A. Williams

Datum har passerat

Band som en gång betytt allt för någon kan aldrig dö. Sisters of Mercy, ett av den mörka rockens stora stilbildare, är ett sådant band. Med endast tre, om än mästerliga, album på sin diskografi vore det en klar överdrift att kalla dem för produktiva. Men ända sedan debuten ”First And Last And Always” 1985 så har bandet fortsatt att vara relevant. Inte minst för de svartsynta som en gång funnit tröst i deras dansanta, industriella rock. Nu kan vi meddela att Sisters of Mercy återvänder till Sverige för tre spelningar i höst, varav en på KB i Malmö den 2 oktober! Som support ser vi A.A. Williams.

Fansens kärlek till Sisters of Mercy är hårdare än en stålhätta, detta trots att legendarerna från Leeds inte släppt ett studioalbum sedan 1990. Konstanten genom de brokiga åren har varit bandets bestämda grundare – sångaren och låtskrivaren Andrew Eldritch – som med sin barytonröst kan frammana dramatik av episka mått. Tillsammans med sin trogna vapendragare, trummaskinen Doktor Avalanche, har Eldritch burit Sisters of Mercy genom skivbolagsbråk och otaliga medlemsbyten. Den nuvarande sättningen med de två gitarristerna Chris Catalyst och Ben Christo, som båda varit med sedan 2006, är faktiskt den uppställning som varat allra längst.

Inför det amerikanska valet 2016 så lovade Eldritch att en seger för Donald Trump vore tillräcklig anledning för att motivera en ny skiva med Sisters of Mercy, men trots Trumps vinst så förblir ”Vision Thing” från 1990 alltjämt bandets senaste studioalbum. Och även om många lyssnare fortsätter hoppas på ny musik så handlar kärleken till Leeds eget Sisters of Mercy om något helt annat. Det handlar om att någonstans där i mörkret, bland de blinkande lamporna, återigen få se och höra den enigmatiske Eldritch när han besjunger livets mörkare nyanser. Missa inte när Sisters of Mercy gör spelningar i dagarna tre i höst.

Support: A.A. Williams
Den Londonbaserade soloartisten A.A. Williams släppte sin debut-EP så sent som i januari i år, men hennes musik chockerande mogen och utvecklad. Den självbetitlade EP:n är lika mörk som den är hänförande vacker och tar lyssnaren på en resa genom skrämmande och mörka platser. I oktober får vi uppleva henne live när hon gör Sisters of Mercy sällskap i Malmö.