Orquesta Akokán

Datum har passerat

Gör dig redo för att möta den kubanska sensationen Orquesta Akokán, en nyligen samlad orkester ”från hjärtat” av Havannas rika musikkultur. De spelade in sitt debutalbum i samma studio som legendariska Buena Vista Social Club, och blivit utgivna via Daptone Records (precis som Charles Bradley, Sharon Jones, Lee Fields), så kvällen är verkligen upplagd för ett ordentligt firande av afro-kubanska rytmer och varma soulproduktioner när de den 1 november besöker DR Koncerthusets dansvänliga Studie 2.

Ordet Akokán härstammar från det afro-kubanska jorubaspråket och betyder ”från hjärtat”. Med den enastående sångaren José ”Pepito” Gómez i täten är Akokán i begrepp att erövra världen med en autentisk, andlig kärleksförklaring till kubansk musik, såsom vi känner den från mambo-ikoner som Benny Moré, Pérez Prado och Buena Vista Social Club.

Musiken drivs av en fantastisk frontman och en medryckande blås- och rytmsektion som påminner om den levande musikscenen i Havanna och som även följer den kompositoriska utvecklingen av afro-kubansk musik från mambons storhetstid på 40-talet fram till idag. ”Orquesta Akokán” är inspelad i de historiska, statsägda studiorna Estudios Areitio (Buena Vista Social Club) av några av Kubas bästa, unga och gamla musiker som bland annat har en historia av Irakere, NG La Banda och Los Van Van.

De hyllade soul-labeln Daptones Records har varit så entusiastiska över upptagningarna från den legendariska studion i Kuba att Orquesta Akokán nu blir det första spanskspråkiga album på Daptone, och även en av de få som spelats in utanför Daptone Studios.

Albumet har kallats både tidlöst och visionärt: “Timeless and immaculate”, “A joyous debut from the heart” og “Orquesta Akokán brings Mambo into the 21st Century”.

Under deras första internationella turné som har fört Orquesta Akokán till Lincoln Center, Le Poisson Rouge, Elbphilharmonie i Hamburg och Primavera i Barcelona, kan du nu uppleva denna nystartade orkester och den kubanska storbandsmusiken själ på dansk mark.