Jason Isbell & The 400 Unit

+ Lindi Ortega

Datum har passerat

2016 fick vi se utsålda och makalösa spelningar på Berns och Pustervik. Året därpå var det dags för en lika utsåld spelning på ett betydligt större Münchenbryggeriet i Stockholm. I sommar återvänder Jason Isbell & The 400 Unit till Sverige för tre datum, varav ett på KB i Malmö den 19 juni! Som support följer dessutom den kanadensiska country-sångerskan Lindi Ortega med.

Efter sex år med sydstatsrockarna Drive-by Truckers så lämnade Jason Isbell bandet 2007 för att ge sig på en solokarriär. Isbell hade redan fått visa upp sitt fina låtskrivande med Truckers, som han kanaliserade rakt in i debuten “Sirens of the Ditch”. Han gav sig ut på vägarna uppbackad av ett nykomponerat band – The 400 Unit – och de började snart skissa på uppföljaren som spelades in 2008. Året efter kom uppföljaren ‘Jason Isbell and the 400 Unit’ och var ytterligare ett steg längre från vad han gjort med Drive-by Truckers, men ett steg längre in i det som kommit bli hans eget signum: soul-doftande melodier vilande på en country-melankoli där varje ord känns privat och slår mot känslorna.

Efter flera år på vägarna med över 200 spelningar om året tog Isbell ett år hemma i norra Alabama 2010. Där, i ett sunk-bars-tätt område som drabbats hårt av den ekonomiska krisen, befolkat av krigsveteraner och karaktärer hittade Isbell inspirationen till “Here We Rest” som släpptes 2011 till kritikernas hyllningar. Det riktiga genombrottet väntade runt hörnet, och blev ett faktum när efterföljande “Southeastern” kom ut 2013. Skivan är ett sparsmakat mästerverk som med hjälp av en nyfunnen nykterhet tar tag i gamla demoner och jakten på återupprättelse. “Southeastern” blev en riktig hit bland kritiker, förtjänade honom utmärkelserna årets artist, årets låt och årets album vid American Music Awards, men också ett mindre kommersiellt genombrott.

Senaste albumet “The Nashville Sound”, som gavs ut sommaren 2017 spelades in i legendariska RCA Studio A i Nashville. En studio som numera är hemmaborg för hyllade producenten Dave Cobb. Albumet är uppföljaren till Grammy-dekorerade “Something More Than Free” från 2015, och Isbell har även denna gången fått ta emot en rad nomineringar, och otaliga hyllningar. Skivan är dessutom, för första gången sedan “Here We Rest” (2011), undertecknad Jason Isbell and the 400 Unit. Bandet består, precis som på “Something More Than Free”, av Derry deBorja (keyboards), Chad Gamle (trummor), Jimbo Hart (bas) och Sadler Vaden (gitarr).

Information:
Konserten har flyttats från Slagthuset och köpta biljetter till Slagthuset gäller även till KB. Konserten presenteras av Northern Trail.