First Aid Kit

+ Sarah Klang

Datum har passerat

Systrarna Söderberg i First Aid Kit har med en utomjordisk samstämmighet sjungit sig ändå från Svedmyra till världen. Med en imponerande låtskatt, tusentals turnémil i ryggen och två röster som tillsammans väver drömmar av renaste guld är det nu dags för First Aid Kit att inta mäktiga Malmö Arena den 1 februari tillsammans med Sarah Klang som special guest.

Det påstås att stämlegendarerna i Crosby, Stills and Nash först förstod hur utomjordiskt kompatibla deras röster var på en fest hemma hos Joni Mitchell. Mer eller mindre av en slump. Vid vilket tillfälle systrarna i First Aid Kit upptäckte sin vokala supersynergi är säkerligen inte lika rockbiografiskt smaskigt, men resultatet är precis lika magiskt. Men möjligtvis var det när pappa Bengt uppmanade systrarna Klara och Johanna Söderberg att sjunga så högt att det hördes genom väggarna. En uppgift som kanske visade sig övermäktig för en röst, men genomförbart för två. Så de tog i, stärkte varandra och utvecklade den vokala symbios som inte bara tog dem genom husväggarna i Svedmyra utan ut i hela världen.

Efter det har First Aid Kit släppt fem skivor, den ena bättre än den andra. Till synes befriade från ängslighet har de fortsatt vandra i de mest amerikanska av landskap utan att för ett ögonblick glömma att de är Johanna och Klara Söderberg. Under hösten turnerade de världen över med sitt senaste album Ruins (2018), nu är det dags att skruva upp reglaget ytterligare ett snäpp med en enorm spelning på Malmö Arena. Och det är inte en dag för tidigt. Med en imponerande låtskatt, tusentals turnémil i ryggen och två överjordiska röster som tillsammans väver drömmar av renaste guld hör de hemma på de största av scener.

Special Guest: Sarah Klang
Att släppa det som Jan Gradvall i TV4 Nyhetsmorgon kallade ”det bästa svenska debutalbum jag hört” öppnade en spikrak väg rakt in i människors hjärtan. Lovorden har haglat in över Sara Klang sedan dag ett, fortsatte vid släppet av ”Love in the Milky Way” och och ser inte ut att sina. Under våren och sommaren har Sarah Klang vid sidan av turnerandet jobbat med ett nytt album som beräknas släppas under 2019 och nu står det även klart att hon kommer värma upp publiken på Malmö Arena med sin svårslagna charm inför den efterlängtade konserten med First Aid Kit.

2018 har varit Sarah Klangs år. Sedan debutalbumet ”Love in the Milky Way” gick rakt upp på den svenska topplistans förstaplats i februari, ackompanjerat av radiosingel efter radiosingel och en Grammisnominering, har hon gång efter gång övertygat utsålda konsertlokaler Sverige runt. Exakt ett år efter den mytomspunna spelningen på Way Out Wests lilla klubbscen Folk öppnade hon i år hela festivalen i ett överfullt Linnétält – en snabb resa från klubbpublik till euforiska 5000 åskådare.