The Radio Dept.

+ Hater

Datum har passerat

Tidigare i år kom nyheten om att The Radio Dept. skulle släppa sin fjärde fullängdare ”Running Out of Love” under hösten 2016. Vi kan nu berätta att bandet – kort efter nya albumet har släppts – ger tre konserter på svensk mark, deras första liveframträdanden i Sverige sedan Way Out West 2011. Den 7 december är det Malmös tur när bandet besöker KB! Support denna kväll blir Malmökvartetten Hater.

Året var 2001, staden var Malmö och huvudrollsinnehavarna var Johan Duncanson och Martin Larsson (numera Carlberg). Efter x antal år av sporadiska hemmastudio-timmar, beslutade sig vännerna för att satsa helhjärtat på musiken. Resultatet blev The Radio Dept. och resten är, som det så fint brukar kallas, musikhistoria.

Tretton år har gått sedan debuten ”Lesser Matters” – ett album som ledde till erkännanden på bred front, både i Sverige och internationellt. Sex år har gått sedan deras senaste album ‘”Clinging to a Scheme”. Nästan lika många sedan deras senaste svenska liveframträdande.

Ja, The Radio Dept. har skyndat långsamt och därför föll det sig naturligt när vi som väntat och längtat efter nytt material klickade på alla like-knappar vi kunde komma åt, när vi tidigare i år nåddes av nyheten om att ett nytt The Radio Dept-album skulle se dagens ljus under hösten 2016. Albumet, deras fjärde i raden och deras första sedan 2011 års ”Clinging to a scheme”, släpps 21 oktober och har fått namnet ”Running Out of Love”.

– ”Running Out of Love” är ett album om att finnas till i Sverige 2016 och se hur samhällsklimatet hårdnat på så många områden. Politiskt, intellektuellt, moraliskt… Ett album om allt som är på väg åt fel håll. Om otåligheten som förvandlas till ilska, hat och till sist uppgivenhet när kärleken till omvärlden och tillvaron börjar sina.

Några veckor efter albumsläppet ger sig bandet ut på en kortare Sverige-turné – deras första liveframträdanden på svensk mark sedan 2011. Missa inte när de intar scenen på KB i början av december!

+++

Support: Hater
Malmökvartetten Hater introducerade sig själva i somras med debutsingeln ”Radius”. Hater bildades tidigare i år av Caroline Landahl, Måns Leonartsson, Adam Agace och Lukas Thomasson som alla tidigare spelat i andra konstellationer, och spelade snart in sin debut-EP tillsammans med producenten Joakim Lindberg (MF/MB/, YAST, Hey Elbow etc).

Med Landahls släpigt vackra och medryckande sång i förgrunden bjuder Hater på ett sound som är lika mycket influerat av dagens indiepopband som Alvvays, The Radio Dept. och Melody’s Echo Chamber som av klassiska akter så som Violent Femmes, Neil Young och The Pretenders. Haters debut-EP ”Radius” släpptes den 8 juli via Stockholmsetiketten PNKSLM Recordings och i februari släpps deras debutalbum.