Roky Erickson performs The 13th Floor Elevators

Datum har passerat

Den geniförklarade amerikanska garagerockikonen Roky Ericksons karriär har varit minst sagt brokig. Känd för sitt stundtals kaotiska privatliv men mest av allt för att han har satt ett outplånligt avtryck i rockhistorien. Nu kommer denna artist till Debaser Medis i Stockholm den 22 april för att spela musik från sitt gamla band The 13th Floor Elevators!

Erickson spelade under 1960-talet i det psykedeliska bandet The 13th Floor Elevators, där han var frontman och sångare. Gruppen räknas som en av de första inom den psykedeliska rocken, och spelade hård, psykedelisk garagerock. 1969 arresterades Erickson för innehav av marijuana. Hellre än att hamna i fängelse hävdade Roky att han var sinnessjuk och blev därmed dömd till sinnessjukhus där han blev behandlad med elchocker och psykofarmaka. Tre år senare släpptes Roky från sjukhuset, kraftigt påverkad av behandlingen.

Ett par år senare, 1974, bildade han nya bandet, Bleib Alien. Bleib förmodas vara ett anagram för bibel (bibel) och bandets sound var mer heavy metal med texter som handlade om gamla sci fi- och skräckfilmer. Bandet bytte senare namn till Roky Erickson & The Aliens.

2005 lyckades Rokys bror Sumner bli Rokys förmyndare och därmed kunde effektiv medicinering och annan behandling sättas in, vilket lett till att karriären kunnat ta ny fart.

Att återigen kunna hälsa denna hjälte tillbaka till Sverige är något vi är mycket stolta över!

Roky Erickson tar med sig bandet The Hounds Of Baskerville.