Loney Dear

+ Albert af Ekenstam

Datum har passerat

Erkänd och omfamnad av musikgiganter som bl.a. Pitchfork, The Guardian och NME – svenska Loney Dear har sedan debuten 2003 blivit ett välkänt namn bland både tastemakers och musikälskare världen över. I höst gör Emil Svanängen och hans Loney Dear tre efterlängtade konserter på svensk mark. Den 19 och 20 oktober blir det Malmös tur när gruppen besöker stan för två picknickkonserter på Victoriateatern. Missa inte!

I Loney Dears musik ryms de skandinaviskt mörka vintrarna och ljusa sommarnätterna. Fokuserat, storartat och smärtsamt vackert – lekfullt svingande mellan ett brett spann av hårfina detaljer och stora gester. Ett möte mellan klassiskt låtskrivande och komplexa produktioner. En vidöppet känslig röst, detaljer och prång man kan repetera i tusental, utan att riktigt komma till botten med Loney dears musik.

Under Loney Dears mer geografiska resor har Emil Svanängen (som är personen bakom Loney Dear) tagit sin egenartade musik från källaren i Jönköping via amerikanska Sub Pop, Parlophone och – inför kommande albumet – tillbaka till europeiska omgivningar. Alldeles snart släpps ett helt nytt album och i väntan på detta ger den redan hyllade singeln ”Hulls” och kommande singeln ”Lilies” ett mörkt lockande rop på vad vi har att vänta.

Loney Dear har under sin karriär turnérat världen över med några av indiemusikens största namn, något som gjort honom väl erkänd för sina fängslande konserter. Med sitt allra senaste framträdande – på årets Stockholm Music & Arts – visade Emil och hans band att han som artist 2016 är i sitt livs form och att vi inte kan vänta oss annat än något som påminner om magi när bandet i höst ger sig ut på en efterlängtad Sverige-turné, där varje konsert noga är skräddarsydd för rummet det kommer spelas i. Ingenting lämnas åt slumpen, och de lämnar samtidigt allt åt slumpen.

+++

Support: Albert af Ekenstam
Det senaste året har Albert af Ekenstam bland annat släppt två singlar på Kning Disk (”Walking” och ”Angel Liz”), agerat förband till The Posies och Bear’s Den samt synts i välrenommerade tidningar som Sonic och HYMN. Den 14 oktober kommer Alberts fullängdsdebut att möta sin förväntansfulla publik. ”Ashes” är dess namn och världens bästa Kning Disk ger ut den.

Liksom, säg, Elliot Smith (vila i frid) och Damien Jurado är Albert en modig och rättfram singer-songwriter. Hans melodier och texter är som ocensurerade och oändligt vackra brev – utan omskrivningar och falska ackord berättar de vad han har på hjärtat. Samtidigt är de högst allmängiltiga – har du älskat och förlorat kan du relatera till dem.