Kvelertak

+ Dead Lord, The Dogs

Datum har passerat

Hårdrocken är evig. Hårdrocken kommer att finnas för alltid. Eller åtminstone tills jordens undergång. (Det är ju bestämt sedan länge att jordens undergång kommer att ackompanjeras av hårdrock.) Men med jämna mellanrum, ungefär vart femte år, måste det dyka upp ett nytt band med nya idéer om vad hårdrock är och örfila upp den gamla hårdrocken ordentligt så att den inte soffar till sig. Kvelertak är ett sådant band.

Erlend, Vidar, Bjarte, Maciek, Marvin och Kjetil i Kvelertak kokar den godaste onda mjöden av alla de norska häxmästarna. Och då tar vi till ganska stora ord när vi talar om ett ledande metal-land som Norge, där man ibland får känslan av att var och varannan norrman vaknar med corpsepaint på kudden. Men Kvelertaks brutala kombination av, å ena sidan, den norska black metal-traditionen och, å andra sidan, punk och hardcore träffar dig verkligen som en rejäl omgång stryk. Vi hann knappt hämta andan mellan debuten och stenhårda uppföljaren ”Meir” och årets ”Natteferd”, rankat som ett av årets mest efterlängtade album av både Rolling Stone och Stereogum, visade inga tecken på att Kvelertak tänker släppa ens det allra minsta på strypgreppet om hårdrockens hals.

Sedan bandet bildades 2006 har de byggt en trogen skara fans, alltid hungriga på deras halsbrytande livespelningar som förevigats likt två flammande däckspår världen över. Den 23 oktober kommer bandet till Malmö för att åter igen köra över KB. Missa inte!