Judge

+ For Pete's Sake, Iron

Datum har passerat

Direkt från New York till Malmö. Den 8 april intar hardcorelegenderna Judge scenen på KB!

Alla genrer har ett ursprung och alla har de ett par band som betyder mer än alla andra. Och när det kommer till hardcore så är det en väldigt liten, intim hall of fame. De banden har varit byggstenarna som hardcore-scenen byggt vidare på, från 80-talet till idag. Judge är ett av de viktigaste.

Allt började 1987 när Mike Ferraro lämnade straightedge-bandet Youth Of Today med målet att skapa det mest skoningslösa hardcorebandet någonsin. Tillsammans med tidigare Youth Of Today-kollegan John Porcelly slog de sig samman under namnet Judge. 1989 spelade de in 7″-singeln ”New York Crew” där Mike lirade trummor och sjöng medan John hanterade gitarr och bas. De var förbannade på världen, de var trötta på att stryka medhårs och de var inte rädda för att uttrycka detta med alla volymreglage på max. Vid inspelningen av fullängdaren ”Bringin’ It Down” senare samma år tillkom Sammy Siegler på trummor och Matt Pincus på bas. Detta album räknas idag som en milstolpe inom genren.

Efter intensivt turnerande splittrades bandet 1991 och det skulle dröja ända tills 2013 innan Mike och John beslutade sig för att återförena bandet. Spelningarna därefter har dock varit relativt sällsynta, så missa inte denna unika chans att få se bandet som var med och revolutionerade hardcorescenen i slutet av 80-talet!

+++

Support: For Pete’s Sake
FPS består av det man kan kalla ett stjärnlag från den norska hardcorescenen. Kortfattat handlar det om ett återuppstått SPORTSWEAR – tidernas norska straight edge-export som spelades in en skiva med Ray Cappo från YOUTH OF TODAY/SHELTER och turnerade med FLOORPUNCH innan de gick i graven 1999.

FPS frontas av Peter Amdam och hans nära samarbetspartner Espen Follestad (som kan lista SPORTSWEAR, AMULET, DAMAGE CONTROL, ONWARD, HANDS TIED och MOUTHPIECE på sitt imponerande CV). Trummisen Kim Amundsen känner många igen från TEAM SPIRIT. Bassisten Arne Olav Haabeth var i sin tid känd som den arg 14-åringen med en headless Warwickbass i sin X-ade händer under de gamla dagar på Blitz. Arne har varit med i ONWARD, SPORTSWEAR, AMULET och CONTENTION. Sist, men inte minst, är det en viss Øyvind Svendsen på gitarr: en virtuos som vid sidan av FPS är också med i LABEL (”Oslo So Slow”) och har tidigare spelat i både EUROBOYS och TEAM SPIRIT.

Debut-skivan ”In Faith and Loyalty” består av extremt träffsäker och tight hardcore som fått uppmärksamhet världen över. Eller som Thomas Seltzer från Turbonegro skriver: ”I have known Pete since he was 15. ‘In Faith and Loyalty’ is his testimony of a life-long struggle against inner and outer demons, and what a demon-slaying testimony it is: Riffage, heaviosity, pure emotion and disharmony in perfect harmony. I will be grooving on this record for a long, long time.”

+++

Opener: Iron

Iron levererar illersnabbt, aggressivt hc-rens som doftar av motörhead, tidiga black flag och ett uns tragedy. Med kängnäven i luften serveras kompromisslösa låtar om djurrätt, sexualitet och drogfritt motstånd mot makten.