Dinosaur Jr.

+ Wild Style Lion

Datum har passerat

Året är 2016 och Dinosaur Jr. är fortfarande världens mest pålitliga leverantörer av riktigt skitig rockmusik. Det är elva år sedan återföreningen med originalmedlemmarna J Mascis, Lou Barlow och Murph och tamejfan så håller de fortfarande ihop och släpper dessutom albumet ”Give a Glimpse of What Yer Not” som kan vara deras starkaste på väldigt länge. Missa nu inte chansen att uppleva bandet live på KB i Malmö den 5 november! Support denna kväll blir Wild Style Lion.

J’s gitarr som en tornado av eld, Lou Barlows nihilistiskt mörka basgångar och längst bak Murph, som spelar trummor som Fred Flintstone kör bil. Tillsammans är de fortfarande en av de mest omskakande rockupplevelser du kan se på en scen. Efter att förra året ha firat sitt 30-årsjubileum med pompa och ståt är Dinosaur Jr. tillbaka med blicken riktad framåt istället för bakåt. Nya ”Give a Glimpse of What Yer Not” är deras kanske starkaste sedan återföreningen och till hösten är det åter dags att ställa förstärkarna på 12 för att vrida om den svenska publikens öron.

Originaluppsättningen av Dinosaur Jr. spelade in tre klassiska album mellan 1984-88 (”Dinosaur”, ”You’re Living All Over Me”, ”Bug”) där musiken var en kraftfull brygd av Black Sabbaths tyngd, hardcorepunkens hastighet och så mycket rundgång och oljud en människa någonsin kan lyckas pressa ur en gitarr. De blev snabbt ett uppskattat undergroundband och ”Bug” toppade till exempel independent-listan i England. I skarven 80-90-tal hoppade Lou av och Murph blev gradvis en mer perifer bandmedlem. ”Green Mind” (-91), ”Where You Been” (-93), ”Without a Sound” (-94) och ”Hand It Over” (-97) är i det närmaste att betrakta som soloskivor av J Mascis. Den värsta rundgången har skalats bort ur soundet och musiken närmar sig tidvis Crazy Horse jaktmarker. Under den här perioden hade Dinosaur Jr framgångar även i mainstreamvärlden, ”Where You Been” och singeln ”Start Choppin'” hamnade på topplistor på båda sidorna av atlanten. Sedan återföreningen 2015 har bandet släppt fyra album, ”Beyond” (-07), ”Farm” (-09), ”I Bet on Sky” (-12) och årets ”Give a Glimpse of What Yer Not”.