Amanda Bergman

Datum har passerat

Från familjens piano hemma i Dalarna till världsturnéer med både First Aid Kit och Tallest Man On Earth. 2012 var Amanda Bergman med och startade det Grammisbelönade bandet Amason. Nu är hon tillbaka som soloartist, och med albumet ”Docks” och nya EP:n ”Flickering Lights” i ryggen åker hon ut på en Sverigeturné som besöker Palladium i Malmö den 10 mars!

Amanda Bergman växte upp i Dalarna med fyra systrar i en by full av hästar. Musik fanns alltid nära under hennes uppväxt och hon började spela och skriva musik tidigt. Familjens piano blev Amandas första instrument, och snart började hon skriva egna låtar. Amanda säger själv att hon under sin uppväxt aldrig riktigt reflekterade över att hon höll på med musik – det var något som föll sig väldigt naturligt och som skedde utan att hon egentligen märkte det själv.

Så småningom blev låtarna allt fler, och Amanda började göra framträdanden och spela in sin musik under artistnamnet Hajen. År 2010 släppte hon sin första EP som soloartist, då under namnet Idiot Wind, och blev snabbt uppmärksammad både på hemmaplan och internationellt. Strax därefter följde världsturnéer med både First Aid Kit och The Tallest Man On Earth, och helt plötsligt var Amandas tidsfördriv vid familjens piano hemma i Björka något som människor över hela världen ville ta del av.

År 2012 startade Amanda bandet Amason tillsammans med Pontus Winnberg, Gustav Ejstes, Petter Winnberg och Nisse Törnqvist. Amason fick 2015 års Grammis för albumet ”Sky City”, och under tiden fortsatte Amanda skriva för sitt soloprojekt. I februari 2016 kom debutalbumet ”Docks”, som är skrivet av Amanda och producerat tillsammans med Petter Winnberg (Amason, Little Majorette), Jonas Teglund och Petter Granberg, och Kristian Matsson (Tallest Man On Earth).

”Jag har väntat i ganska många år på att hitta något som känns som en startpunkt. Både musikaliskt och yrkesmässigt. Jag har liksom känt det som om jag famlat runt rätt rejält ett tag. Den här skivan känns som en brytpunkt, en referenspunkt, utgångspunkt och en katalysator för att fortsätta vidare och göra mer musik”,
säger Amanda Bergman. ”Textmässigt handlar skivan mycket om relationer och dess alla nycker. Det kretsar också kring någon slags skräckblandad fascination jag har för bergochdalbanan mellan total ofullkomlighet och ens gyllene ögonblick när man lyckas bete sig bra.”

Efter släppet av ”Docks” har Amanda turnérat runtom i Skandinavien och även hunnit med två Europa-turnéer, samt släppet av EP:n ”Flickering Lights”. I vår åker Amanda ut på turné i Sverige igen för att spela helt nytt material.