The Temperance Movement

+ Factory Brains

Datum har passerat

The Temperance Movement har precis avslutat en mycket speciell turné genom den svenska landsbygden och våra småstäder. Nu är det klart att bandet återvänder redan i början av nästa år för att spela Sveriges tre största städer och den 11 februari intar de Malmö och KB tillsammans med Factory Brains!

Bandet fick ett chockbesked i somras från ena gitarristen och en av bandets grundare Luke Potashnick – han ville lämna bandet. Plötsligt rämnade marken för bandet som vuxit som en lavin efter succén med sitt självbetitlade debutalbum. TTM som turnerat över hela världen och ständigt vuxit sig allt populärare hade inte varit i närheten av några motgångar tidigare och sällan har vi skådat ett sådant harmoniskt och sammansvetsat rockband. Nu fick de något rejält jobbigt att bita i precis när förarbetet inför deras färdiginspelade och superviktiga album nummer två skulle börja. Men bandet hanterade den uppkomna krisen på ett föredömligt sätt. De kröp ännu närmare varandra, gav sig god tid att hitta den perfekta ersättaren till Luke och bokade en turné i favoritlandet Sverige som skulle ge dom chansen att gå ur krisen som en ännu starkare enhet, redo för nästa stora steg i karriären.

Vi är många som kan vittna om att bandet på ett nästan overkligt sätt lyckats vända situationen och bli ännu starkare och ännu bättre. Varje konsert blev till en delseger i TTMs segertåg genom ett mörkt, blåsigt och kallt förvinter-Sverige. Samma råa kyla som vi med vädret bjudit på, har bandet vänt till värme och glädje på klubbarna. Nära på varenda konsert har såld ut och recensionerna har varit lysande.

Den 15:e januari släpps albumet ”White Bear”. Bandet har på konserterna spelat och provat hela skivan, och trots att ingen i publiken haft chansen att höra sångerna förut, gick låtarna rakt in i det speciella rummet i musikhjärtat – reserverat för Temperance Movement. Det nya låtmaterialet är med andra ord testat, gillat av fansen, stämplat med TTMs egna kvalitetsstämpel och redo för leverans.

Bandets resa sedan starten är spektakulär. I hemlandet England är TTM idag ett av de största rockbanden med de mest hängivna fansen. Förutom att bandet blev utsedd till bästa nykomling på Classic Rock Awards säljer de ut legendariska Shepards Bush i London och en rad andra stora konserthus runt om i England.

En fyra månaders lång turné USA med Blackberry Smoke, konserten med The Rolling Stones och stor framgång på radio för singeln ”Take It Back” har också öppnat upp det stora landet i väst. Överallt skapar TTM starka band med sina fans. Ryktet säger att countrystjärnan Miranda Lambert har blivit ett av fansen och att hon chartrade ett plan för att få se bandet live i Denver.

Det är mycket amerikanskt och 70-tals doftande rock när man först lyssnar på The Temperance Movement. Referenser görs lätt till Rival Sons, Black Crowes och Blackberry Smoke. Men efter en stund så märker man att det finns något som sticker ut från bandets Americana/Classic Rock. Likt andra brittiska band klart inspirerade av amerikansk Real Deal Music finns det ett låtskriveri som du sällan finner i USA. En känsla för pop, riff och refränger som på ett oförskämt sätt fångar lyssnaren och får den att stanna upp, lyssna och bli fans. Alla som gillar och vet var stora brittiska band som The Rolling Stones, Beatles, The Faces, Kinks, Mumford & Sons, The Clash och Primal Scream hittat sin inspiration vet vad vi menar. TTM följer ett väl beprövat brittiskt framgångsrecept. Man tolkar och hyllar musiken man älskar och beundrar från USA, på ett sätt som både låter fantastiskt och på köpet lockar en jättepublik.