The Sword

+ Black Temple

Datum har passerat

Austin, Texas är för många känt som ”The Live Music Capital of the World” och en bra representant för den titeln är metalbandet The Sword, som kontrollerat konsertlokaler i över 10 år. I sommar kommer bandet till Sverige och den 23 augusti intar de Sticky Fingers i Göteborg!

Som en förödande råkraft sveper The Sword fram. Beväpnade med sina skoningslöst drivna riff nöter de ner allt motstånd och förvandlar eventuella skeptiker till nyfrälsta fans.

Texasbandet har varit aktiva sedan 2003 men det var först 2005 som man slog igenom, mycket tack vare ett hyllat uppträdande på South By Southwest (SXSW) i hemstaden Austin. Det var bl.a. genom en senare rekommendation av Lamb of God-gitarristen Mark Morton som bandet till slut signades till det New York-baserade Kemado Records. Debutalbumet ”Age of Winters” släpptes 2006 och hyllades av kritiker och fans likaså.

Efter fyra album och musik som rör sig mellan doom metal och stoner metal har The Sword snabbt byggt upp en stor fanbase – även långt utanför hemstaden Austin. Bandets influenser och inspiration har kommit från akter som Black Sabbath, Slayer, Sleep och Led Zeppelin. Det är inte heller sällan som bandet liknats vid just Sabbath t.ex. och man har även turnerat med band som Metallica och Year Long Disaster vid flera tillfällen.

Lett av sångaren/gitarristen John ”J.D.” Cronise kommer bandet till Göteborg och Sticky Fingers i slutet av augusti. Missa inte!

+++

Sedan Black Temple bildades 2010 har bandet byggt upp ett rykte som ett av landets mest våldsamma liveband. Trion från Helsingborg vet bara ett sätt att spela musik; som om varje ton var deras sista. Detta är uppenbart när gruppen står på scen och det är också den attityd som genomsyrar uppföljaren till ”Abysmal Despair” (Transubstans Records, 2012).

”It All Ends” är bandets debut på Razzia Notes och albumet är en intensiv berättelse med imponerande dynamik. Tillsammans med producenten Magnus Lindberg (Cult of Luna) har bandet skapat en platta som utforskar ny mark i deras musikaliska landskap. Slutet må vara nära, men ”It All Ends” är bara början.