Jeremih

+ Support: Yemi | Kvällens DJ: Jesaja

Datum har passerat

När det kommer till modern R&B så är det få som kan leverera som Jeremih. På egen hand eller som gäst på andra stjärnors låtar – Jeremih är van vid att stå bakom hits. Snart släpps albumet ”Late Nights” och med det kommer han till Sverige och KB i Malmö den 6 juni!

Allt började med födelsedagssex. ”Birthday Sex” (2009) var Jeremihs första singel (och än idag en av de största), men Chicagosonen har jobbat med musik långt innan det. Redan vid tre års ålder lärde sig Jeremih Felton att spela instrument och idag spelar han trummor, piano och saxofon bland annat. I high school var Jeremih med i skolans ‘marching band’ och även ett latin jazz-band, där han bland annat lärde sig att spela congas och timbales.

Jeremih gick på Columbia College Chicago när hans genombrott kom. I februari 2009 träffade han den legendariska Def Jam-bossen Russell Simmons och Def Jams vicepresident för A&R, Karen Kwak. Efter att Jeremih uppträtt för de två så signades han direkt och det självbetitlade debutalbumet släpptes i juni samma år.

Debutalbumet och efterföljaren ”All About You” från 2010 skapade en stor buzz kring Jeremih och han blev snabbt någon fans ville lyssna på och artister ville jobba med. Samarbeten med 50 Cent, Lil’ Wayne, Wale, J. Cole, Ludacris och Nicki Minaj för att nämna några, blev nästan vardagsmat för R&B-stjärnan.

Nu har fem år gått sedan förra albumet och äntligen är det tredje albumet ”Late Nights” här. Fansen har väntat på skivan som först skulle släppas 2013 men som nu alltså är på väg att se dagens ljus. Singeln ”oui” släpptes nyligen och snart får vi höra hela skivan!

Med sexosande modern R&B, ett nytt album och hits som ”Don’t Tell ‘EM”, ”Planes” och ”Birthday Sex” så lär det bli en hel del rosiga kinder och svettiga pannor den 6 juni på KB i Malmö.

+++

Support: Yemi
Det senaste året har Yemi blivit en favorit för smakdomare som Rodeo, P3:s musikguiden och Nöjesguiden. De sistnämnda kallade hans singel Fenix för ”en rödfiltrerade adrenalinchock, gjord för att slita sönder sulor till medan synder dryper längs kroppen”. Och efter ett gäng hyllade singlar som ”Filer” och ”Kall” kommer nu albumdebuten ”Neostockholm”.

Yemi är 22 och visserligen del av en ny generationen rotlösa rappare, ointresserad av att representera en geografisk plats och influerad av internets collage av uttryck. Samtidigt har han grundat sin musikaliska identitet i Sverige och Europa i en genre som ofta imiterar estetiken från svart amerikansk hiphopkultur. Yemi rappar om att skina som en svart europé klädd i designermärken från Milano.

Resultatet är dimmig emorap i samma ådra som dekadenta autotune-rapparna Future och Chief Keef, men som injicerats med en melakoli från den svenska folksjälen och harmonierna från 90- talets bespottade Eurodancemusik. Yemis mindset representerar det folk ”inte vill erkänna är Europa mer än själva Europa”.

*****
Sverigebesöket och spelningen i Malmö 8 februari flyttades fram p.g.a. en fotskada. Det nya datumet är 6 juni på KB i Malmö. Redan köpta biljetter gäller givetvis även för konsertdatumet i juni. Eventuell återlösen av biljett är möjligt fram till 31 mars. Vi ser fram emot att Jeremih snart är tillbaks på scen igen och vi längtar nu till början av juni!
*****