De Lyckliga Kompisarna

+ Slangbella, KKPA

Datum har passerat

I höst ges chansen att ta del av energisk punk signerat De Lyckliga Kompisarna när den gör sig som bäst: live! Vi kan nu meddela att bandet kommer till Malmö på sin höstturné och den 5 december intar de scenen på KB. Detta dessutom till tonerna av ny musik – under hösten släpper DLK nytt album.

De Lyckliga Kompisarna, ofta förkortat DLK, är ett svenskt punkband som ursprungligen var verksamt åren 1989-1997 och sedan ånyo sedan 2008. DLK var ett av de band som vid 1990-talets början utgjorde ”den andra punkvågen”. Bandets mest kända alster är låten ”Ishockeyfrisyr” (vardagligt kallad ”Hockeyfrilla”).

Den drivande kraften i De Lyckliga Kompisarna är sångaren Mart Hällgren, som under årens gång också spelat olika instrument i bandet. 1989 bildade han DLK tillsammans med Björn Gunér. Bandets namn hämtades från en bok om kulturlivet i Sovjetunionen: i en text omnämndes ett sovjetiskt band som på ryska hette just De Lyckliga Kompisarna.

1997 avslutade DLK sin första aktiva period med fyra spelningar under tre dagar på Kafé 44 i Stockholm. Dessa spelningar klipptes senare ihop till en liveskiva.

I januari 2008 meddelade bandet att det skulle återförenas. Bandet består idag av Mart Hällgren, Jouni Haapala, Roger Reinstam och Simon Dahlberg. Den första spelningen med den nya konstellationen ägde rum på Kafé 44 den 22 februari samma år.

I april 2009 kom EP:n ”Hugos sång EP” följd av en fullängdare 2010 som kom att heta ”Hugos sång LP”. I augusti 2013 släpptes senaste EP:n ”De motvilliga konstnärerna” på bolaget High Gear Music.

+++

Support: Slangbella
Slangbella är ett soloprojekt signerat Anders Alexander. Ur en bakgrund som låtskrivare och trummis i välmeriterade och världsturnerande Alice in Videoland blommade Slangbella ut ur den skånska asfalten med sin personliga och i hög grad melodiösa stil av punk, indie och pop. Ständigt med näven i luften och med svenska texter som är lika komiska och tragiska på en och samma gång. Recensenter har nämnt band som Ebba Grön, Gyllene tider och The Clash som referenser.

+++

Opener: KKPA
Trelleborgs trallpunkshjältar KKPA bildades redan 1991 och red på punkvågen runt 94-95. Under 90-talet släppte bandet två album och spelade land och rike runt med i stort sett alla genrekamrater som Coca Carola, Strebers, Dia Psalma, Charta 77 osv. Efter nio års uppehåll återförenade KKPA 2010 och 2014 släppte de sin tredje platta ”…och ut kröp svinen”.