Charta 77 & Strindbergs

+ DJs: Malin (Musikguiden i P3) & Bat out of Helsingborg (Transmission)

Datum har passerat

Med nya skivan ”SALT” i bagaget är det nu dags för det ikoniska svenska punkbandet Charta 77 att bege sig ut på vägarna. Den 20 februari står ett Malmöbesök på schemat och då blir det fullt ös på KB när de intar scenen tillsammans med Strindbergs!

CHARTA 77
Året var 1983 och platsen var Köping. Då och där skapades bandet Charta 77, som än idag drygt trettio år senare ger oss ett sjuhelsikes ös till musikupplevelse. Man har hunnit med ett 15 tal studioalbum ett antal singlar och eps samt turnerat i hela Europa. Genom åren har gruppen gett oss hits som ”Vykort från Rio”, ”Lille björn och lilla tiger” och ”Ensam Kvar”. Precis som låttitlarna antyder, berör musiken ofta det orättvisa i samhället och det svåra i att vara människa i en allt mer mekaniserad tillvaro. Bandet, som faktiskt har en lättsam attityd till sitt musicerande, menar att huvudsyftet med att spela tillsammans är att det ska vara roligt. Och det märks när de intar scenen!

De senaste åren har bandet gått ner några växlar men har hela tiden fortsatt att spelat live. I mars 2015 påbörjade bandet processen för studioalbum nummer femton – ”SALT”. Skivan innehåller 10 rykande livsåskådningar. Detta erfarna punkband består av sångaren Per Granberg, basisten Mattias Söderlund och trumslagaren Teijo Granberg. En trio som levererar punk med attityd och känsla.

STRINDBERGS
Janne Borgh (Moderns) och Johan Johansson (KSMB) bildade trion Strindbergs 1982 efter att deras gamla band splittrats. Med Strindbergs förenades punk, popmusik, vassa texter och ett sagolikt röj. I en epok när andra band spelade synt i kostym spelade Strindbergs rock’n’roll och slog sönder gitarrer.

Strindbergs splittrades efter tre år, tre album, tre singlar och trehundra konserter. Tjugofem år senare bad Peace & Love-festivalen bandet att återförenas för en konsert. Så tillsammans med trummisen Robert Eriksson (Hellacopters) spelade Strindbergs både på festivalen och på KulturhusTaket i Stockholm sommaren 2009. 2012 var det internationellt Strindbergsår och bandet gjorde då ett fåtal exklusiva spelningar runt om i Sverige, bland annat på ett utsålt Nalen i Stockholm och på Sticky Fingers i Göteborg. Nu är Strindbergs tillbaka

Det blev så roligt, så bra och så fullspikat att det blivit någon konsert om året sedan dess. Då mångafans har tjatat, är det dags igen. Kanske för allra sista gången, kanske inte. Den som lever får se, men att man får se Strindbergs livs levande de här kvällarna råder det inga tvivel om.