The Damned

+ Troublemakers

Datum har passerat

Med den stabilaste sättningen i bandets historia, samt energi och vitalitet som det vore ’77 är The Damned fortsatt redo för ”Anarchy, Chaos and Destruction”. Den 21 augusti kommer punklegendarerna till Göteborg för en konsert på Pustervik. Missa inte!

The Damned bildades i London 1976 och var det första brittiska punkbandet som släppte en singel, gav ut ett album och turnerade i USA.

The Damned har splittrats och återförenats många gånger, med sångaren Dave Vanian som den enda stadigvarande medlemmen. Influenserna har kommit från många håll som exempelvis från garagerocken, psykedelisk musik och från new wave. Bandet ses som en av grundarna till goth-musiken och har på så vis influerat ytterligare en hel genre. Då The Damned tidigt introducerades till den amerikanska marknaden har de även haft stort inflytande på den amerikanska hardcore-scenen.

The Damned gav ut sina första skivor på kultbolaget Stiff Records men bytte så småningom till Chiswick där de släppte ”The Black Album” vilket i retrospektiv anses vara det mest inflytelserika. Under 80-talet skrev de på för major-bolaget MCA med vilka de släppte två skivor.

Genom åren har The Damned samarbetat med en rad artister. Bland annat gav de ut en cover på Sweets glam-dänga ”Ballroom Blitz” tillsammans med Lemmy från Motörhead på bas strax efter att han tillfälligt var med i bandet som live-basist 1978. Bandet har turnerat med Motörhead så sent som 2009.

Dave Vanian debuterade 2009 även som filmmusikkompositör med musiken till filmen ”The perfect sleep” av regissören Jeremy Alter.

The Damned består av:
Dave Vanian – sång
Captain Sensible – gitarr
Monty Oxymoron – synt
Stu West – bas
Pinch – trummor