John Mayall

+ DJ: Rockadelika

Datum har passerat

Nu är det klart att en sann blueslegend besöker Sverige hösten 2015. Vi snackar så klart om ingen mindre än engelsmannen John Mayall som kommer till Kulturbolaget i Malmö den 17 september!

Vi har boogie-woogien att tacka för John Mayalls musik. Det tillsammans med uppväxtens ivriga lyssnande på jazz och blues gav inspirationen och begäret till att själv bli musiker. Trots att blues på 40 och 50-talet var ovanligt och att John kände sig som en outsider kunde han inte släppa genren och när Englands första bluesklubb öppnade i början av 60-talet blev han istället en av många anhängare inom den nya bluesboomen.

I trettioårsåldern startade han sitt egna bluesband The Bluesbreakers som efter enträget arbete blev alltmer populära. När Eric Clapton anslöt sig i bandet fick gruppen sin största succé med plattan ”Bluesbreakers” från 1966. Sedan Clapton lämnat för att bilda Cream kom Mayalls grupp att bli en ’skola’ för många blivande stora musiker inom blues och bluesorienterad rock såsom Peter Green, John McVie och Mick Taylor.

Under tidigt 1970-tal flyttade Mayall till Los Angeles i USA. Under 70-talet gjorde han uppmärksammade inspelningar med musik av blandad jazz, rock och blues tillsammans med välkända musiker som Blue Mitchell, Red Holloway, Larry Taylor och Harvey Mandel.

1982 startade Mayall om sitt band Bluesbreakers på nytt, tillsammans med Mick Taylor och John McVie. Bandet finns fortfarande, men nu med andra musiker. Med sig på KBs scen har han Rocky Athas – gitarr, Greg Rzab – bas och Jay Davenport – trummor. Missa inte!