Steven Wilson

Datum har passerat

Gitarrist, sångare och grundare av brittiska Porcupine Tree. Bandet som sedan början av 90-talet rönt enorma framgångar som stilbildare för den progressiva metal-musiken. Steven Wilson, nu är aktuell med sitt tredje soloalbum och en världsturné som tar honom till Sverige för en spelning på Trädgår’n i Göteborg den 24 november.

Grundare och frontman för det legendariska bandet Porcupine Tree och något av en gudfader för den progressiva metal-världen. Steven Wilson har utmärkt sig som en sann musikalisk pionjär som dessutom stuckit ut som en gitarrist utöver det vanliga. Han har utnämnts till en av världens främsta på sitt instrument.

Wilson har alltid stått med ena benet knädjupt i avantgardets mest experimentella vrå, samtidigt som han placerat det andra i populärkulturens sfär. I en blandning av ambient, progressiv rock och psykedelisk pop har han plöjt en egen väg på outforskad mark.

Förra året släppte han tillsammans med svenska Opeths frontman Mikael Åkerfeldt ett album under bandnamnet Storm Corrosion. Bara ett av flera fantastiska projekt som Steven Wilson varit delaktig i. Genom åren har framför allt Porcupine Tree, hans andra projekt No-Man och inte minst solokarriären under eget namn tagit honom jorden runt ett antal gånger.

Aktuell med sitt tredje soloalbum i eget namn, ”The Raven That Refused to Sing (And Other Stories)”, gör sig Steven Wilson åter redo för en världsturné. En turné som i höst tar honom till Sverige för en spelning på Trädgår’n i Göteborg.