I slutet av 2017 arrangerades det vi gillar att kalla för Sverige första fotbollsvernissage på Färgfabriken i Stockholm. Visserligen finns det inget att jämföra med, men vi får nog allt lov att beskriva arrangemanget som en succé.
Två kvällar i rad fylldes den utsålda lokalen av besökare, berättelser, diskussioner – och fotbollströjor. Det var för innehållsrikt och för givande för att låta det ta slut där och då, så vi började skissa på fler kvällar i fler städer – och nu är det dags att förverkliga det. Den 20 mars kommer Erik Niva och hans samling av fotbollströjor till KB i Malmö!
Allt utgår ifrån ”#jagärfotboll”, en bok baserad på de matchtröjor som Erik Niva samlat på sig under alla sina resor kors och tvärs över fotbollsvärlden.
Boken rymmer drygt 100 tröjor, men nu tänker vi större än så. När vi tar konceptet ”Flowers and Football Tops” ut på vägarna så packar vi in hundratals, hundratals och åter hundratals tröjor från den där säregna samlingen i turnébussen. Vi tar oss till en rad av Sveriges ledande fotbollsstäder, tapetserar väggarna med tröjor – och sedan pratar vi om vad allt det här egentligen betyder.
Fattar ni så fattar ni.
En fotbollströja är ju aldrig bara ett plagg. På en och samma gång är de hissade fanor och inbundna historieböcker, unika symboler som berättar om en specifik plats på jorden och om människorna som lever där.
De kommunicerar, de berättar.
Visa oss en rödgrön tröja från sydöstra Turkiet så kan vi prata om läget i Kurdistan, håll fram något schackrutigt så flyttas tankarna omedelbart till Kroatien.
Den här samlingen rymmer såklart de mest sympatiska klubbarna från den internationella toppfotbollen, och den men det är tröjorna från världens mer svåråtkomliga hörn som verkligen gör den speciell. Här finns Uzbekistan och Östturkestan, här finns Sydsudan och Västsahara, här finns Vladivostok i öster och Portland i väster och så gott som allt däremellan.
Här finns de stora geopolitiska sammanhangen, här finns det extremnördiga samlandet – och här finns för den delen ett eget segment helt tillägnat Harry Kane.
Allt det här resonerar Erik Niva om då han intervjuas av journalisten Patrik Syk på scenen, och allt det här kan ni fråga honom under vernissageminglet som följer.
Delvis utställning, delvis samtalskväll, delvis fotbollsfiesta – men framförallt en resa från klubb till klubb över kontinent efter kontinent.
Vi visar er sisådär 700 fotbollströjor och vi visar er samtidigt en hel värld.
ÖVRIG INFORMATION:
Öppet: 19:00-22:30
Ingång: Bergsgatan 18