Strebers & Dia Psalma

+ Gamla Pengar, Beckmörkt

Datum har passerat

De finns få band som gjort ett lika stort avtryck på den svenska musikscenen som Strebers och Dia Psalma gjort. Den 19 maj har du chansen att uppleva bägge banden live under samma kväll på KB tillsammans med Gamla Pengar och Beckmörkt som support. En obligatorisk spelning för alla som någonsin identifierat sig som punkare!

Strebers
Strebers bildades i mitten av 80-talet av gitarristen och sångaren Micke ”Ulke” Johansson, basisten Pelle Pettersson och Johnny Rydh på trummor. Två släpp, ”Ur led är…” & ”Öga för öga” hanns med innan en paus uppstod när basisten lämnade skutan, men Johansson och Rydh hittade tillbaks när Fredrik ”Ztikkan” Blomberg trakterade instrumentet istället. Med släppen ”I fädrens spår” och ”Kallt stål, varmt blod” hittade bandet ut till en allt bredare publik och framtiden låg för deras fötter när allt fick ett abrupt slut efter att Rydh omkom i en bilolycka. Kvarvarande medlemmar hedrade sin bandkamrat med släppet ”Till en vän” och en avskedsturné tillsammans med Stefan ”Stipen” Carlsson vilket sedermera ledde fram till bildandet av Dia Psalma.

Ett par återföreningar har det blivit genom åren men det var med sitt 30-årsjubileum 2015 som bandet återuppstod på allvar. Nu står de än en gång redo att bekämpa de kalla högervindar som sveper genom landet med sina musikaliska käftsmällar!

Dia Psalma
Ur askan av legendariska punkbandet Strebers reste sig Dia Psalma i 90-talets början. Att ett punkband kunde bli grammisnominerat och sälja guld var det nog få som hade gissat men det var just vad Dia Psalma gjorde. 1994 var punkarna från Strängnäs på allas läppar och ett par intensiva år följde med fler skivsläpp och turnéer. 1997 bestämdes det att bandet skulle ta en ”liten paus”, denna varade till 2006 och därefter har bandet släppt flera skivor, lagt ner, återuppstått och nu hälsar vi de återigen välkomna till KBs scen!

Gamla Pengar
Inget beskriver egentligen Gamla Pengar bättre, än titeln till fjolårets EP: ”Ingen kan allt – men alla kan dra åt helvete”. Titeln sammanfattar bandets hela existens i form av texter, musik och liveframträdanden. Ständigt hyllade av både publik och kritiker sedan starten 2009, står de dock stadigt med fötterna i underjorden med ett utsträckt långfinger mot den självcentrerade värld som tyvärr blivit norm. Självklart tolererar du inte heller orättvisor i form av sexism, främlingsfientlighet och kommersialismens utarmande av jordens resurser, och Gamla Pengar erbjuder det perfekta soundtracket till ditt motstånd. Under 2018 släpps så äntligen album nummer två, som enligt dem själva låter som det oönskade kärleksbarnet mellan Arcade Fire och Abbath!

Beckmörkt
Anders från Motala hamnade i Klippan och Peter från Mora hamnade i Ängelholm. De sprang på varandra och det visade sig att bägge ville spela punk. Till slut hoppade Peter in på trummor och Palle in på bas. Bandet döptes till ”39 steg” och började repa in Strebers- och Asta Kask-covers. Så småningom tog Micke från Åstorp över för Palle. Bandet började skriva egna låtar och i samband med detta bytte bandet namn till Beckmörkt. Under november/december förra året spelades nio låtar in som släpptes i januari på bl.a. Spotify och Youtube.

Cirkatider för kvällen:
19:00 – Dörrar
19:30 – Beckmörkt
20:15 – Dia Psalma
21:30 – Gamla Pengar
22:15 – Strebers